ИТ секторът расте най-много от всички в Европа


Секторът на високите технологии остава стабилен във време на криза, като заплатите там са с 19% по-високи от тези на други места, а безработицата  е под 4 на сто. Това се казва в проучване на университета в белгийския град Льовен, посветено на заетостта  в ИТ бизнеса в Европейския съюз. Според документа от 2000-та година насам секторът е отбелязал над два и половина пъти по-голям растеж в сравнение с останалите. По думите на един от авторите на доклада,  важно е правителствата и институциите  в Европа да работят за създаване на нови работни места в този бизнес, да инвестират в развитие на ИТ уменията и да обменят знания между регионите. Проучването посочва, че едно работно място във високите технологии подпомага създаването на най-малко още 4  в други области, но в същия населен район. Представители на Европейската комисия смятат, че документът потвърждава, че тя се движи в правилната посока. Представителите посочват, че за последните 4 години Еврокомисията е постигнала много и е предприела мерки за създаване на подходяща среда за компаниите.

Френско движение срещу хомосексуалните бракове не успя да осуети приемането на доклад на Европейския парламент, в който се настоява  защитата срещу дискриминация да обхване и хората с нестандартна сексуална ориентация. Движението, водено от френската актриса Фрижид Баржо, започна кампания срещу документа и представи петиция с 200 хиляди подписа на евродепутатите. В края на миналата седмица то организира демонстрации в редица европейски градове като Париж, Варшава, Мадрид и Брюксел. Въпреки това пътната карта срщу хомофобията, подготвена от австрийския евродепутат Улрике Луначек, бе приета с 396 гласа "за" и 196 "против". Документът, който няма задължителен характер, призовава Европейската комисия да приеме стратегия за борбата с дискриминацията на основата на сексуалната ориентация. Такива стратегии вече има срещу изключването на ромите и хората с увреждания, както и за равенството между половете.

В средата на февруари Европейският парламент ще проведе изслушване по инициатива на граждани, насочена към гарантиране на  универсален достъп до чиста вода и канализация. Поддръжниците й се притивопоставят на либерализацията на водните услуги. Това е изслушване по т.нар. Европейска гражданска инициатива, въведена с Договора от Лисабон, която позволява на европейските граждани да предлагат законодателство чрез петиции. Под документа срещу приватизацията на водния сектор са се подписали близо 2 милиона души.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!