Ученичката Лора Стоянова от Езикова гимназия "Пловдив" е българският победител в конкурса за млад преводач на ЕК


Ученичката Лора Стоянова от Езикова гимназия "Пловдив" е българският победител в конкурса за млад преводач на Европейската комисия. Той се проведе през ноември миналата година с участието на повече от 3 хиляди ученици от 750 училища от всички страни на Европейския съюз. С творческия си превод от немски на български език Лора изпревари 79 свои връстници от България и така се присъедини към останалите 27 победители – по един от всяка страна-членка.

Лора разказва колко е щастлива от възможността да участва и спечели конкурс на европейско ниво, за очакването да се запознае с работата на Европарламента в дните, когато ще й бъде връчена наградата. Въпреки че амбициите на Лора са да се занимава с инженерна физика, тя се надява постигнатото от нея и преводаческите й умения да й послужат в бъдеще.

Като реверанс на Еврокомисията към работата на учителите, заедно с победителите на официалната церемония в Брюксел на 8 април ще бъдат и техните педагози, допринесли за успеха им. По преценка на ръководството на Езикова гимназия "Пловдив" с Лора в Брюксел ще бъде педагогическият съветник Емилия Крушков. Според нея това е чудесна възможност да се разширят контактите и да се обсъдят нови идеи и проекти, тъй като Езикова гимназия "Пловдив" вече има традиции в съвместни инициативи с Еврокомисията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!