ЕВРАНЕТ - 06.06.2013

За пореден път Европейската комисия постави на дневен ред дебат, свързан с премахване на роуминга за страните от Европейския съюз.

Един въпрос от изключителна важност за европейците, които са изпитали върху себе си солените сметки за мобилни телефони, плащани след престой в друга европейска държава.

Еврокомисарят по информационните технологии Нели Крус е категорична, че решението за отпадане на допълнителните такси за разговори на територията на съюза, трябва за се вземе преди изборите за Европейски парламент през май следващата година.

Премахването на роуминга ще е от полза не само за българските потребители, но и за мобилните оператори, смята Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии в България. По думите му едно такова решение на първо място ще е в полза на потребителите, чиито сметки за мобилни телефони драстично ще се понижат.

Христо Нихризов коментира и ефекта върху мобилните оператори: „Ще има някакъв спад на приходите при фирмите. Но се очаква да се увеличат телефонните разговори. Така че операторите ще печелят от по-големия обем на разговорите”.

Отпадането на роумнига ще осигури единен пазар на телекомите, категорични са от Брюксел. Така ще се разширят възможностите за избор на мобилен оператор и той ще се осъществява безпрепятствено на територията на целия Европейски съюз, подчерта Христо Нихризов: „Потребителите ще разполагат с еднакви възможности за избор на мобилни оператори в Европейския съюз, а фирмите ще се конкурират еднакво за клиенти в цяла Европа”.

През юли се очаква да е готов законодателния пакет, който включва и разпоредби за гарантиране на свободен достъп на гражданите до интернет. „Начинът по който Европейската комисия поставя този въпрос, гарантира изцяло ползи за потребителите”, категорични са от Центъра по право на информационните и телекомуникационни технологии.

Ако решението стане факт, отпадането на роуминга ще влезе в сила от 2015 или 2016 година.