ЕВРАНЕТ - 13.06.2013

Хармонизцията,уеднаквяването в подхода към различни проблеми,е ключов елемент в струкурирането на Европейския съюз.Обменът на данни за релеф,кадастър,климатични промени и природни бедствия,транспортна и информационна инфраструктура се регламентира от Директирата INSPIRE на Европейската комисия.Директивата изисква всяка страна от ЕС да създаде информационна система в тази област,която да е съвместима с тези на останалите страни-членки,обяснява Лиляна Турналиева,шеф на отдел в агенция Електронни съобщителни мрежи и информационни технологии към Министерството на транспорта и съобщенията.

Уеднаквява се размяната на така наречените пространствени данни-свързани с разположение върху земната повърхност. Те са разпределени в 34 теми и на практика обхващат всички елементи от обществено икономическия живот на държавата.
Директивата изисква изграждане на инфраструктурата на пространствените данни във всички страни-членки по единни стардарти и правила,както и единни стандарти за извършване на услугите.Данните са свързани с пътищата,транспорта,здравеопазване,комунални услуги,полезни изкопаеми и други.

Инфраструктурата включва както отношенията между държавните институции,така и взаимоотношенията между страните членки-особено в граничните райони.
Националният портал и изграждането му е задължение на всяка страна-член на ЕС.След това тези структури се свързват в общоевропейски информационен портал.Отделно от това чрез националния портал ще се свързват българските държавни структури,които администрират такива данни.Част от тази мрежа стават и така наречените трети лица.това са частни фирми,които изпълняват публични функции и услуги от името на държавата.