ЕВРАНЕТ - 01.08.2013

България подкрепя създаването на Европейска прокуратура.

Страната ни е сред държавите, които най-бавно и най-малко усвояват европейски фондове, а от друга гледна точка –ние сме държава, в която опитите за злоупотреби с европари са масова практика, заради липсата на политическа воля да се преследват и разследват ефикасно.

Това твърди Михаил Екимджиев, правозащитникът спечелил най-много дела на български граждани пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Той смята, че точно порочните практики налагат създаването на този тип централизиран орган, който да въведе правните стандарти от Стара Европа, там където това явление е отдавна познато и наказуемо.

«Практиката сочи, че в резултат на тези злоупотреби европейските данъкоплатци, включително и българските граждани губят годишно над 500 млн. евро»
"Въпросът е сложен и трябва обща нагласа на държавите членки в ЕС, заяви адвокат Екимджиев по повод повдигането на обвинения срещу заподозрените в националните съдилища.

Смисълът от изграждането на Европейска прокуратура на 1 място е превенция.

Знаейки, че има такъв орган, който работи ефикасно ще се намалят опитите и реално престъпленията, при които се ощетяват европейците и бюджета на ЕС.

На второ място, пак в резултат на ефективността и по -добрия синхрон от действието на Европейската прокуратура, ще се разкриват и по-голям процент от тези престъпления.

Това пък е предпоставка за възстановяване на значителна част от средствата, обект на престъпления, като на този етап те са по -малко от 30% . Очаква се значително по-голяма възвращаемост на тези 500 млн. евро годишно, изгубени поради измами.