EВРАНЕТ - 17.10.2013

Пловдив ще бъде европейски град на спорта през 2014г. Той е първия български град спечелил този приз и ще бъде един от 14-те градове на спорта в Европа през следващата година. Инициативата е на евродепутата Андрей Ковачев.

Сам по себе си призът не носи бонус точки при кандидатстване за домакинството на големи първенства, но има съществено значение в спортната визитка на града, а логото се изписва на всички спортни събития.Това е безплатна реклама за града в Европа. Наградата, която се връчва в Европарламента, носи изключителен имиджов знак, защото ще обърне очите на европейската общественост към спортните събития в Пловдив / и не само спортните/ през 2014-та. Градът ще кандидатства за домакин на всякакви спортни мероприятия с този приз - европейски град на спорта.

Критериите за кандидатурата бяха признати от делегация начело с президента на Асоциацията на европейските градове на спорта Джанфранко Лопатели,която беше в Пловдив миналия месец, като се запозна със спортните бази, спортните клубове и видовете спорт, които се развиват в града. 9 златни медалисти от олимпиади, имената на Стефка Костадинова и Христо Стоичков са допринесли за признаването на кандидатурата от Еврокомисията.

За наградата, която се връчва от 2001г., могат да кандидатстват градове с до 500 000 жители, а над тази цифра, за европейска столица на спорта, каквато през 2014г. ще бъде град Кардиф във Великобритания. София ще се кандидатира за столица на спорта през 2016г.

Почетното знаме и званието Пловдив европейски град на спорта през 2014 ще бъдат връчени на церемония в Брюксел на 6 ноември в Европарламента от представители на Европейската комисия и Асоциацията на градовете европейски столици на спорта.