EВРАНЕТ - 24.10.2013

В края на миналата седмица ЕК отказа да отложи началото на свободната продажба на земя в Румъния за чужденци от 1-ви януари 2014 година. Дни след отказа на Брюксел Българското народно събрание удължи мораториума за продажба на селскостопанска земя до 2020 година.

Даденият на София преходен период, в който да се подготви за отваряне на пазара на земеделски земи е договорен в рамките на главата Свободно движение на капитали още през 2000 година.

Освен това София е имала възможност да иска удължаване на забраната три години след влизането си в съюза – т. е. 2010 година, припомни главният преговарящ на страната ни с ЕС от 2001 до 2007 година Меглена Кунева и добави, че страната ни е твърде закъсняла с реакцията си.

За разлика от нас и Букурещ удължаване на забраната са успели да предоговорят Полша, Унгария, Литва, Латвия и Словакия.

Според Меглена Кунева българската позиция освен много закъсняла не е и добре мотивирана.

Бившият главен преговарящ коментира също и думите на министър Димитър Греков, който смята, че забраната не може да се отмени, но може да се ограничи чрез промяна в националното законодателство.

Говорител на ЕК заяви, че договорът на България с общността не предвижда никакво удължаване на забраната, а неспазването на договора води да задействане на наказателна процедура и съд.