EВРАНЕТ - 14.11.2013

Два от 14 и половина милиарда евро, които България ще получи през следващия програмен период до 2020-а., са предназначени за социални дейности. Информацията бе огласена няколко дни преди Европейския парламент и страните-членки да се договорят за бюджета на Евросъюза през идната година. За първи път в него има завишение с 500 милиона евро спрямо исканията на страните членки. През следващите 7 години условията на финансиране и на отчитане ще се променят, обяснява евродепутатът Ивайло Калфин, който преговаря от името на левицата в Европейския парламент. С него разговаряме и конкретно за финансирането на социалните дейности.

Калфин обясни, че за ефективността от усвояването на европейските средства вече ще се съди по основните показатели за развитието на Евросъюза през предстоящия 7-годишен период. Конкретно в социалната сфера - усилията ще бъдат насочени основно към намаляване на безработицата и ограничаване на бедността, при това с траен резултат. Затова например вместо да се изплащат помощи, ще се работи по образователни програми, които да осигурят такава квалификация на завършващите средно и висше образование, която им е потребна, за да започнат по-лесно желаната работа.

За ограничаването на бедността също има различни схеми, по които ще се очаква да се работи през следващия период – подпомагане на предприемачеството, микрокредити, осигуряване на консултации за инициативни хора, които искат да стартират определена дейност. Енергийната ефективност също е важен механизъм в тази сфера, тъй като е бърза възвръщаемостта на вложените средства, след като се намалят сметките за ток и разходите за отопление. Интеграцията предполага например създаване на социални жилища или насърчаване на включването на деца, които са отпаднали от училище. Доста са начините за трайно решаване на проблеми в социалната сфера, по които ще се работи в годините 2014 – 2020, обобщи евродепутатът Ивайло Калфин