ЕВРАНЕТ - 28.11.2013

България ще строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй" по американска технология чрез пряко договаряне с компанията "Уестингхаус". Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след завръщането си от Вашингтон.

Той коментира, че много страни в Евросъюза като Франция, Великобритания и Финландия имат практиката да осъществяват подобни ядрени проекти без конкурс. Неясните параметри на проекта породиха основателни критики. Българският евродепутат от ЕНП Андрей Ковачев посочи, че е необходим независим, сериозен анализ, какъвто сега няма: „Това е сериозна инвестиция. Трябва да се базира настина на много сериозна обосновка, бизнесплан, ясни параметри за това какъв ще е пазарът около нас, след това на какви цени ще можем да продаваме тази електроенергия, колко ще ни струва. За момента всичко това е неясно и се хвърлят някакви бобми да замазват очите на хората сегашните управляващи – видите ли, колко сме добре с американците.”

Идеята да се сложи реактор от типа AP 1000 в Козлодуй, който да използва гориво на „Уестингхаус”, е директен опит на американската компания да сложи ръка на българската ядрена енергетика. Според Ковачев, този ход на управляващите не е икономически, а чисто политически: „Мислят, че по този начин някак си ще балансират между американски и руски интереси.”

Остават обаче съмненията дали това е истинската диверсификация в енергийния сектор на страната ни: „Говори се, че този реактор е наистина един от най – модерните и надеждни ядрени реактори. Но все пак, защо не се питат и други има производители на ядрени реактори западни като „Арева” примерно във Франция. Смятам, че трябва да има конкурс и обществена поръчка, ако се тръгне на политическото решение да се строи седми блок на „Козлодуй”.

Неясното финансиране на проекта „Уестингхаус” е проблем, с който се сблъска и проектът: „Наистина аз се учудвам къде е прокуратурата и защо още няма хора, вкарани в затвора за това, че някой си е позволил да поръча ядрен реактор – не кафеварка, без договор! Говоря за „Белене”, разбира се. Това престъпление не трябва да се повтаря.”

По повод заканата на ГЕРБ да сезират еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер за избора на строител на седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, евродепутат Андрей Ковачев подчерта, че България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от Европейската комисия: „Това е проект без европейско финансиране, но на европейска територия. Това означава, че всеки ядрен проект трябва да бъде съгласуван с Европейската комисия. Все още това за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” не е факт.”

Българското правителство трябва да играе по правилата. Не конфрантацията, а разбирателството е по – ефективно и печелившо при всяка една сделка, особено геополитическа.