EВРАНЕТ - 05,12,2013

Равен достъп до качествено здравеопазване – една тема, която стои на дневен ред пред Европейския съюз. Преди дни българският евродепутат доктор Антония Първанова инициира в Европейския парламент група от евродепутати за защита правата на гражданите на Европейския съюз за равен достъп до качествено здравеопазване. Целта е да се предприемат мерки и политики от страна на страните в Европейския съюз, които да осигурят правото на гражданите на качествено здравеопазване.

„Единствената възможност за координирани мерки в Европейския съюз по отношение на достъпа на гражданите до качествено здравеопазване, е да се използва клаузата в договора за членство, която казва, че страните членки са задължени да осигуряват точно този достъп. Липсата на специална глава в кохезионната полиитка, води до голямо разминаване в здравните показатели, достъпа, начина по който реагират на проблемите страните от Европейския съюз.

Затова е абсолютно наложително да има политически ангажимент”, коментира българският евродепутат Антония Първанова. Според нея трябва да бъде обърнато внимание на страните членки как да инвестират в здравеопазването, за механизмите на включване на пациентските организации при взимане на решения. Само така може да се предотврати дискриминация и неравнопоставеност, твърди Антония Първанова. България се оказва една от страните със сериозни проблеми по отношение на равния достъп до медицинска помощ. В страната съществува и парадокс - при растящият брой хоспитализации на фона на недостига на средства в Здравната каса, се оказва, че все още има хора, които не могат да стигнат до специализирана медицинска помощ. Причината е не само в недостига на финанси, но и в управленските решения.

България се оказва и на предпоследно място в Европейския съюз по ефективност на здравната си политика. Доктор Антония Първанова е категорична, че негативните практики могат да бъдат преодоляни чрез усвояване на европейски средства за здравеопазване и обмяна на опит с други държави. Това обаче може да се случи само при наличие на добре подготвени кадри, твърди българският евродепутат. Антония Първанова подчерта, че основната цел, която стои пред групата от евродепутати, които вече работят за осигуряване на равен достъп до качествено здравеопазване, е да се направят здравните системи на страните членки на Европейския съюз икономически устойчиви, запазвайки солидарността.