EВРАНЕТ - 09.01.2014

Гърция официално от снощи пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Това ще бъде петото поред гръцко председателство и южната ни съседка си поставя амбициозни цели. Сред основните приоритети, които Гърция си е поставила до средата на годината, са осигуряването на икономически растеж и работни места, прилагането на решенията на Европейския съвет в подкрепа на малките и средните предприятия, както и осигуряване на заетост на младежите за укрепването на еврозоната. Приоритети ще бъдат също миграцията, сигурността по границите и свободата на движение.

Гърция поема шестмесечното председателство на Евросъюза в момент на големи икономически трудности и в перспектива - на европейските избори в края на май. И въпреки, че гръцкото правителство го определи като „Председателство на надеждата”, а председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че "То е чудесна възможност да се покаже, че Гърция е способна не само да реши собствените си проблеми, но и да даде важен принос към европейския проект", не са малко анализаторите, според които на Гърция ще й бъде трудно - както заради собствените проблеми така и заради наближаващите избори за Европейски парламент.

Според българския евродепутат Андрей Ковачев, южната ни съседка има опит и ше се опита да реши важните задачи, които стоят пред Европа. По думите му две са основните предизвикателства – бежанската вълна и евроизборите.

Атина ще има задачата да работи и за утвърждаване на банковия съюз, за който в края на миналата година държавите от еврозоната постигнаха съгласие и предстои одобрението му от Европейския парламент.

След Гърция, на 1 юли щафетата за шест месеца ще поеме Италия.