ЕВРАНЕТ - 27.02.2014

Крути мерки срещу прането на пари подготвя Европейския съюз.

На 20 февруари комисиите по икономически въпроси и по граждански свободи на Европейския парламент одобриха по-строги правила, изискващи разкриването на реалните собственици зад транзакциите и обхващащи онлайн хазарта.

3600 организирани престъпни групи действат в момента в света и Европа, като 70% от тях са с международно участие. 120 млрд. евро годишно губи ЕС от корупция, а 2 млн.евро са само регистрираните подкупи в евросъюза за миналата година.

Една голяма част от брутния вътрешен продукт на Европа изтича в офшорните фирми, заяви в интервю за Радио Пловдив евродепутатът, член на комисията по граждански свободи- Илияна Йотова. Тя подчерта, че Европа трябва да излезе с единно законодателство в посока генерирането на т.н. „мръсни пари”.

Йотова беше категорична, че двете комисии в европарламента трябва да предложат ефективни мерки за подобряването на прозрачността и надзора върху финансовите транзакции. Според евродепутата, дискусията по изработването на единното законодателство ще е много тежка.

Очаква се Европарламентът да одобри новите текстове на пленарното си заседание през месец март, а тристранните преговори ще се проведат най-вероятно по време на втората половина на годината.