EВРАНЕТ - 13.03.2014

Имигрантите и отношението към тях е сред основните дискутирани теми в периода преди изборите за Европейски парламент.

Интеграцията на ромското малцинство в България и проблемите,които част от мигрантите роми създават в богатите западни страни на Евросъюза,бяха сред темите,които обсъди с домакините си в България Александър Граф Ламбсдорф,член на Европейския парламент и заместник-председател на групата на Алианса на либералните демократи за Европа.

По думите му над 90% от имигрантите от България имат работа в Германия, плащат данъци и осигуровки. Така че до голяма степен Германия печели от миграцията,смята той.

От своя страна Д-р Йоахим Щамп, заместник- председател на групата на СДП във федералния парламент на провинция Северен Рейн-Вестфалия и говорител по интеграционната политика на групата,добави,че има компактни групи роми, които стават проблем за районите, където се настаняват.

Те и децата им често са неграмотни, не изучават езика и нямат медицински осигуровки.

"Те не работят, а търсят финансова облага от социалната система. Смятам, че липсата на образование е основният проблем пред интеграцията на ромите"- каза д-р Щамп.

Александър Граф Ламбсдорф изрази надежда в новия Европейски парламент да има проевропейски център.

"Не искам да има представители на крайни и радикални партии или поне да бъдат възможно най-малко. Считам, че хората трябва да гласуват за демократични, а не за расистки или националистически партии",добави той.