ЕВРАНЕТ - 20.03.2014

Обратното броене отчита 63 дни до отварянето на първата изборна секция за европейските избори, на които 400 млн души ще дадат своя глас за нов Европейски парламент и политики. Изборите през май ще позволят на гражданите да дадат своя принос за засилване или за промяна на посоката, която Европа е поела, за да се справи не само с икономическата криза, но и с много други въпроси, засягащи ежедневието – мира, справедливостта и просперитета на гражданите на фона на новите геополитически предизвикателства. Коментира ги първият български еврокомисар Меглена
Кунева.

Кунева заяви, че се притеснява истински за Русия – страна, която има всички основания да бъде една от най-големите икономики и част от Г-8. Това обаче няма да се случи, което означава, че са пропуснати възможности за света.

Колкото по-бързо се признае грешката, която бе направена с референдума в Крим, толкова по-добре ще бъде и за Русия, за нейните граждани, за икономиката и толкова повече ще бъде възстановена честта на гражданите й, заложли репутацията си, за да бъдат постигнати разумни решения. Според Кунева в Русия има много такива хора и сега те трябва да бъдат чути.

Първият български еврокомисар отговори и на въпрос не съществува ли опасност от нарушаване на доверието, на което се гради ЕС, след като напоследък се чуват гласове за разделение на някои държави. Тя подчерта, че такава опасност не съществува и че по националните въпроси няма как ЕС да изразява мнение, без да е чуто националното. Като аргумент тя каче, че в посока на единството президентът Барозу коментира, че това би довело до големи трудности при самото представителство на съответните страни – те ще загубят от разделянето на националните банки, валутата и т.н. Кунева подчерта огромната разлика в начина, по който бяха осъществени референдумите в Чехословакия при разделянето и и този – в Крим. В Украйна в това питане не бе отразено автентичното мнение на хората, референдумът бе проведен с войска, което е абсолютно неприемливо, подчерта Кунева.

Тя изрази и убеждението си, че Европа рано или късно ще стигне толкова далече в интеграцията си, че на практика това ще бъдат едни Европейски съединени щати. Най-привлекателното в ЕС, е хуманността, отсъствието на насилие и свободата да заявиш как искаш да живееш. Украинците обаче са наказани за своето желание да се присъединят към ЕС, което е нечувано, подчерта Кунева. В основата на всички противоречия стоят политическите, основани на икономически противоборства.

Възможно ли е да се стигне до доверие и консенсус обаче, когато трябва да се пренебрегнат икономическите зависимости? На въпроса Кунева отговори категорично, че най-голяма нужда от доверие има икономиката. Някога Европа е започнала да се обединява през обединението за въглища и стомана. Въпросът е обаче да държиш на думата си. И когато нямаш културата да държиш на думата си, тогава нито политиката върви, нито икономиката, коментира Меглена Кунева.