ЕВРАНЕТ - 03.0.2014

По – малко от два месеца преди изборите за нов Европейски парламент големият въпрос е кой ще излезе победител на вота и как ще бъдат разпределени силите през следващите пет години.

Относително равновесие между левите и десните сили в бъдещия парламент предрича българският евродепутат от левицата Евгени Кирилов, член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента.

„По отношение на стандартното дясно и ляво, това ще бъдат двете най – големи групи. Ние обаче се надяваме на една нова ситуация – социалистите и демократите да поведат на тези избори, защото имаме много силен кандидат за председател на Европейската комисия. С която целим рязка промяна на политиката на Европейската комисия, една нова политика за социална Европа.”

Въпреки отчетения в момента спад на доверието в либералите, те ще останат балансьорите в бъдещата европолитика, смята Евгени Кирилов. И предупреждава:

„Ще се появи един нов феномен – надявам се да се преборим до изборите с него, значително увеличаване на крайно десните и ксенофобски партии.”
Феноменът вече е факт във Франция, където крайно десните направиха исторически пробив на местните избори. Според българския евродепутат от левицата това не е заявка за края на двуполюсния модел в Европа:

„Това във Франция се очакваше. Аз все пак се надявам, че до края на май ще има някакво стабилизирано уталожване и избирателите ще направят верния избор. Но, същият ефект го има и във Великобритания. Проблемът дали това ще стане много зависи от позицията на десните партии в съответните страни. Всъщност имаме страни, където демократичните, солидните партии се отнесоха доста критично към крайно десните, към антиевропейските партии.”

Евгени Кирилов обобщава приоритетите в платформата на европейските социалисти, изцяло ориентирана към нова социална Европа:
Запис: „Борбата с безработицата, силен тласък на икономическо развитие, особено концентриране на битката срещу младежката безработица, реиндустриализация на Европа. Това е платформа, която си е ясно изразена лява.”

Каква ще е Европа през следващите пет години? Според Евгени Кирилов ще надделее позицията на социалистите и демократите в Европейския праламент, която дава съвсем нова визия:

„Ние се надяваме на един нов модел на развитие. Европа вече има шанс да излезе от кризата и да тръгне по един нов път, където развитието на технологиите, реиндустриализацията, известно разхлабване на коланите, защото това ще увеличи потреблението. Това са политики абсолютно нужни на всички страни от Европейския съюз и те ще намерят ярка проява в новата политика на Европейската комисия.”