Телевизионен дебат между петимата кандидати да оглавят ЕК

Петимата кандидати за председател на следващата Европейска комисия ще се срещнат тази вечер в телевизионен дебат, чийто домакин ще бъде Европейският парламент в Брюксел.

Предвижда се дебатът да продължи час и половина (от 22.00 до 23.30 ч. българско време) и ще бъде предаван на живо от 49 телевизии, 38 онлайн медии и 9 радиостанции. Ще бъде осигурен превод на 26 езика - 23-те официални езика на ЕС, както и на фарси, украински и руски.

В дебата ще участват Жан-Клод Юнкер, Мартин Шулц, Ги Верхофстат, Ска Келер и Алексис Ципрас. Това ще бъде първият дебат от началото на кампанията, в който се срещат всички кандидати за следващ ръководител на ЕК. Телевизионното предаване ще бъде разделено на три тематични части. За първи път се предвижда председателят на комисията да бъде избран от евродепутатите.

Интересът към изборите за Европейски парламент сред германците е вял, сочи ново допитване на общественото мнение, предаде ДПА. Според анкетата на ЮГов едва 11 процента от германците са обсъждали предстоящите избори с техни познати. 20 процента се вълнуват от изборната битка, а други 20 на сто са убедени, че някои
въпроси, по които се води дебат в навечерието на вота, ги интересуват лично. Но 48 процента споделят, че изобщо не се интересуват от резултатите от вота. В Германия гласуването е на 25 май. На последните избори за ЕП през 2009 г. в Германия избирателната активност беше 43 процента.


Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!