Лекарствата в интернет - европейски регулации и прилагането им у нас


Европейците все повече купуват лекарства по интернет, но как можем да сме сигурни, че дадена онлайн аптека е автентична и безопасна? Европейската комисия преди дни прие регламент за изпълнение съгласно Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти (2011/62/ЕС), с който се определят дизайнът на общо лого за онлайн аптеките и техническите изисквания за гарантиране на неговата автентичност. Логото ще може да се използва навсякъде през втората половина на 2015 г.
Тонио Борг, европейски комисар по въпросите на здравеопазването, заяви: „Когато купуват лекарства по интернет, потребители трябва да са наясно, че ако не използват законни онлайн доставчици, рискуват да купят фалшифицирани лекарства. Фалшифицираните лекарства могат да са безполезни, вредни или дори смъртоносни. Комисията изготви общо лого за онлайн аптеките, за да осигури безопасността на потребителите.“
Регламентът следва да влезе в сила през следващите четири до шест седмици. Държавите от ЕС разполагат с една година, за да се подготвят за прилагането му. Европейската комисия ще предостави на националните власти набор от инструменти за комуникация, за да им помогне при подготовката на информационните кампании, които трябва да бъдат проведени съгласно Директивата за фалшифицираните лекарства.

И ако на думи всичко това звучи добре и лесно приложимо, то на практика въпросът с продажбата на лекарства в интернет  в България стои доста по-сложно.
Защо и има ли ефективен контрол у нас? На тези въпроси отговарят Аделина Любенова от Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз и Богомил Николов от асоциация "Активни потребители". С тях разговаря Валерия Николова.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!