Мисия на ЕС ще проверява системите за превенция и реакция при бедствия и аварии


Мисия на Европейския съюз  ще проверява системите за превенция и реакция при бедствия и аварии. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева по време на среща с еврокомисар Кристалина Георгиева. През такава процедура вече са минали Великобритания и Финландия.

Междувременно близо  две седмици след наводнението в Мизия, отговорът на въпроса кой носи вина за потопа остава все така неясен. Въпреки направените проверки на експерти на място, сигналите, които идват от страна на държавните институции и на общините Мизия и Борован, са разнопосочни. Неясно е имало ли е преливане на язовири, и ако - да, кой ги стопанисва, наистина ли цялата отговорност може да се прехвърли на непредсказуемостта на природната стихия и отново ли не е сработила системата за ранно предупреждение. Отговорите се крият в прилагането на европейската директива за оценка и управление на риска от наводнения.

По темата говорят инж. Николай Куюмджиев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, и Иван Христов  координатор програма „Води“ в неправителствената организация WWF България.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!