Европейската Асоциация на винарските градове – RECEVIN представи дейността си в Пловдив

По покана на Съвета по туризъм в Пловдив гостува генералния секретар на Европейската Асоциация на Винарските Градове – RECEVIN – Карме Ривес. Пред местните власти и винопроизводители от региона  тя представи организацията като платформа за обмен на идеи и за по- успешен достъп до финансиране.

RECEVIN е Асоциация без търговска цел, чиято мисия е да утвърждава на културно-историческото наследство и икономическо-социална идентичност на европейски градове и територии, свързани с производството на гарантирано качествени вина.

Девет са държавите, които имат официално членство  в RECEVIN –  Германия, Австрия, Словения, Испания, Франция, Гърция, Унгария, Италия и Португалия. Директно членство са избрали 80 града , в които винопроизводството е основен поминък и които увеличават своите проходи на базата на туризъм свързан с него.

Сред основните постижения на Генералният секретар на RECEVIN е изработената Европейска карта на винения туризъм и Системата за определяне на качеството на виното.

На голям успех се радват инициативите Ден на винения туризъм и конкурсът Европейски град на виното.

20 винени тура организира Испания, 36 подобни имат французите, португалците - 11, а в Италия винари и туроператори са разработили 140 общи маршрута.

Сътрудничеството в тази област носи допълнителни приходи на местните общности- не само на самите винарски изби, но и на хотели, ресторанти и всички , които печелят от увеличения приток на туристи.

За пример - само във винарските изби- един турист в Испания „оставя” по 85 евро, а във Франция- по около 200 евро.

Според Карме Ривес в Европа вече има  регистриран силен интерес към културата на виното, но има и  глад за информация.

По думите  й обединяването не е  от полза не само за отделните градове и винарски региони, но и  ще даде по- голяма увереност на европейския пазар в конкуренцията му с останалите мощни световни производители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!