Европа преди новините: Общото минало на Европейския съюз

• Една от инициативите, свързани с 25 години свободна България, в ЕП е конференцията „Комунизмът и несломимия човешки дух”, организирана от евродепутата Андрей Ковачев. Тя е продължение на започналата през 2010 г. негова кампания „Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989”. Идеята за конференцията е на Даниела Горчева, издател на списание „Диалог” в Холандия. Известни фигури на прехода, като поетът общественик Едвин Сугарев, режисьорът Евгений Михайлов, бардът Васко Кръпката дебатират края на комунизма и последвалия преход към демокрация. Европа не знае, че в България е имало съпротива срещу комунистическия режим и с това са свързани целите на инициативата, твърди Андрей Ковачев.
• Осем са партньорите в международния проект „ЕвроВизия. Музеите представят Европа“, подкрепен от Програма „Култура” на Европейския съюз. Координацията на проекта се осъществява от Катедрата по дидактика на историята към Университета в Аугсбург, Германия. Партньори са още Университетът Paris-Est Créteil (Франция), Университетът Degli Studi Roma Tre (Италия), Националният археологически музей (Лисабон, Португалия), Националният музей за съвременна история (Любляна, Словения), Асоциацията за изкуства „Монохром” (Виена, Австрия), Ателие „Брюкнер“ (Щутгарт, Германия) и от българска страна – Националният исторически музей.
Повече за целта на проекта и за резултатите, които са достъпни за ползване от всички национални и регионални музеи в интернет страницата на проекта, научаваме от ръководителя на проекта за България – изкуствоведката доц. Валентина Ганева – Маразова от Нов български университет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!