Гюнтер Йотингер на препитване пред 3 комисии за мястото на Кристалина Георгиева

Европейската комисия може да работи и без български комисар, каза нейният говорител Маргаритис Схинас.
Липсата на български комисар не е проблем, каза той в отговор на репортерски въпрос колко време Брюксел може да чака София да номинира своя член на Комисията. Той добави, че Договорът от Лисабон, по който се управлява ЕС, допуска възможност не всички държави-членки да бъдат представени в европейското правителство. 
Комисията може юридически чудесно да съществува и с по-малко от 28 комисари, добави говорителят. 
Доскорошният заместник-председател на Европейската комисия  Кристалина Георгиева я напусна в края на декември, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка. За нейния ресор председателят Жан-Клод Юнкер номинира германския комисар Гюнтер Йотингер, досега отговорен за дигиталния пазар. Йотингер временно изпълнява функциите на Георгиева, докато премине изслушване за одобрение в Европейския парламент в понеделник и формално назначение от Съвета на министрите след това. Йотингер се готви за тежко изслушване пред три парламентарни комисии в понеделник, преди официално да встъпи в длъжност като комисар по бюджета и човешките ресурси. След писмото на 10 влиятелни правозащитни организации до Европейския парламент, които настояват той да бъде отхвърлен, и група евродепутати излязоха с подобен призив. Те написаха писмо на Жан-Клод Юнкер, в което настояват Йотингер да не получава ресора за персонала след непремерените  му коментари за жените и хомосексуалистите.
Предпоставен ли е резултатът от днешното изслушване на Гюнтер Йотинге , губи ли България от това, че забавя номинацията си за еврокомисар, колко е важно какъв ще бъде кандидатът на страната ни и как ще се определи какъв ресор ще получи? Темата коментира Вихър Георгиев, преподавател по Европеистика и експерт по европейски изследвания в Софийския университет " Св.Климент Охридски".

Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!