Германия, Италия, Испания и Франция с призив за единна европейска отбранителна политика

Днес Върховният съд на Великобритания започва да гледа дело, на което ще трябва да реши дали правителството има право да задейства процедурата по напускане на съюза, без това да бъде одобрено от парламента.
Ако магистратите отсъдят в полза на ищците, депутатите ще трябва да гласуват "за" или "против" Брекзит, което на теория означава, че те могат да откажат да приложат на практика резултата от юнския референдум.

Премиерът Тереза Мей, която заяви, че ще активира член 50 от Лисабонския договор догодина, заяви , че парламентът ще дебатира напускането на ЕС, но категорично изключи възможността за гласуване.

Министрите на отбраната на Германия, Италия, Испания и Франция са разпратили тази седмица до правителствата на останалите страни членки на ЕС, включително и до Лондон, съвместно писмо, в което призовават за създаване на единна европейска отбранителна политика, предаде Ройтерс. 
Сред предложенията в текста са повишаване на европейските разходи за военни мисии, съвместна разработка на активи като хеликоптери и дронове, разширяване на обхвата на мироопазващи мисии в чужбина и изграждане на по-здрава защита срещу държавно спонсорирани хакери в киберпространството.
Правилата за бюджетна дисциплина в Европейския съюз са обидни и е "неприемливо дори да се мисли", че националните правителства ще ги следват сляпо. Това заяви днес италианският премиер Матео Ренци, цитиран от ДПА. 
 Ренци отправи критиката си към Брюксел броени дни преди правителството му да представи бюджетните си планове за 2017 година, които се очаква да не спазят ограниченията на ЕС за бюджетния дефицит, тъй като Рим трябва да финансира допълнителните разходи за миграцията и за възстановяване на районите, опустошени от земетресението през август.В реч пред долната камара на парламента за европейската политика Ренци поднови предложението си ЕС да намалява финансирането за страни, които отказват да приемат мигранти. 

Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!