Австрия обмисля следене на джихадисти чрез електронни гривни


Австрия обмисля поставяне на електронни гривни за следене на заподозрени джихадисти, върнали се от зоните на бойни действия в Ирак и Сирия. Това съобщи австрийският министър на отбраната, цитиран от Франс прес. Според вътрешното министерство около 300 симпатизанти на ислямистите са напуснали или са се опитали да напуснат Австрия, за да отидат да се бият в Сирия и Ирак. 40 от тях са били убити там, а 90 са се върнали в Австрия.

Еврокомисарят на политиката за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан заяви, че прилагането на съдебната реформа е нещото, което ЕС трябва да види от Албания, за да приеме сериозно възможността тя да стане негова страна член, пише Albanian Daily News. Според Хан Албания и другите страни кандидати за членство в ЕС трябва да приложат правосъдни реформи и да накажат политиците и влиятелните хора, въвлечени в корупция.

Европейската комисия няма да забави процеса на преговори за разширяване, но трябва да видим прогреса при прилагането на задълженията по функционирането на демократичните институции, прилагането на съдебните реформи, медийна свобода и човешки права. Едва през пролетта на 2019 г. ще се публикува следващият доклад по прогреса, така че това време е изпитателен период за страните кандидати, заяви Хан.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!