Матиас Фекл: ЕС трябва да спре да се подчинява на САЩ



Френският държавен секретар за външната търговия Матиас Фекл заяви, че Европейският съюз трябва да спре да се подчинява на САЩ по отношение на глобализацията и "изцяло да прилага принципа на реципрочност в икономическите отношения", предаде Франс прес. Откакто е на власт, Доналд Тръмп изглежда иска да води протекционистка политика, даже националистическа, включително и във вреда на основните си партньори, сред които е ЕС. Проектът за търговско споразумение между САЩ и Европа е с повече от несигурни перспективи отбелязва информационната агенция.

Русия няма да участва в реципрочен процес със Запада за поетапно премахване на санкциите, свързани с Украйна. Това подчертава руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за австрийското списание "Профил", предаде ДПА.

Не ние започнахме със санкции. Така че, не зависи от нас да ги вдигнем, каза Лавров. Коментарът му е реакция на предложение на австрийския външен министър Себастиан Курц, който тази година е председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Курц иска Европейският съюз и Русия да се включат в реципрочен процес: стъпки към решаване на украинския конфликт, които да доведат до постепенно отменяне на санкциите на ЕС срещу Москва.

На страните от Европейския съюз като Италия, Франция и Португалия, които се стремят към икономически реформи, трябва да бъде дадено време да намалят бюджетните си дефицити, заяви вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел, предава Reuters.

Европа не трябва, както беше досега, да бъде разделена между север, юг, изток и запад, подчерта Габриел.

Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!