Илхан Кючюк: От резултата на референдума зависи европейското бъдеще на Македония

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС


На 30 септември в Македония ще се проведе референдум. На него гражданите трябва да кажат дали приемат името Северна Македония, договорено с Гърция след близо 27-годишни преговори. Но не само. Въпросът за името е пряко обвързан с подкрепа за членството на Скопие в НАТО и Европейския съюз. А македонското общество е разделено. Поддръжници на компромиса с името в името на европейска перспектива са управляващите, подкрепяни от албанското малцинство, против са най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Груевски и президентът Георге Иванов, които зоват за бойкот.

Изходът от референдума обаче надхвърля рамките на страната, твърдят евродепутати. Илхан Кючюк от групата на либералите: "Залогът е бъдещето на Македония и дали страната иска да се развива като член на НАТО и ЕС. Това има изключително значение и върху регионалната сигурност и просперитета. Важно е и за ЕС, защото освен дълбоката интеграция, която е неминуема, ЕС  се нуждае и от разширяване, въпреки че някои от европейските лидери не споделят все още това мнение".

Ангел Джамбазки от групата на консерваторите: "Този референдум ще определи пътя й, а най-вероятно става дума и за нейната териториална цялост. Защото моите основателни опасения са, че при един евентуален неуспешен референдум, където албанските гласове ще бъдат категорично в подкрепа на европейската интеграция на Република Македония,  съвсем основателно албанската общност ще постави въпроса какви са националните цели пред тази държава и дали има смисъл да има единна държава Македония, в която половината й граждани искат да бъдат част от  ЕС и евроатлантическия договор, а другата й половина искат да си спомнят за Югославия и времето на Тито".

Според Джамбазки дори има сценарий в случай на неуспех: "Аз съм убеден, че въпросът за интегритета на държавата ще бъде поставен веднага след референдума и то от албанците. Между другото тече подготовка между тях в случай на неуспешен референдум, те да започнат да правят общински референдуми и това ще бъде много ясен (знак) за федерализиране на държавата, за кантонизация".

Илхан Кючюк  не вярва, че може да се стигне до подобен драматичен развой: "Не бих отишъл чак толкова далеч в своите констатации, но със сигурност това ще означава регрес по отношение на извървяния път от страна на държавите от Западните Балкани и по-конкретно на Македония". 

Но на всички им се ще да вярват, че изходът от референдума ще бъде положителен. Не е ясно обаче дали силите на пожелалите европеизация въпреки компромиса с името на страната ще стигнат, за да бъде признато допитването за валидно. Изискването е в референдума да са участвали половината + 1 процент от македонските граждани, а от тях мнозинството да са отговорили с да.

Прогнозите на Ангел Джамбазки : "Според мен ще бъде положителен резултатът. Не мога да прогнозирам единствено активността. Но при по-малка активност, при неизлизане, при неуспех това може да доведе до оставка на правителството, хаос и нестабилност на целия регион".

И на Илхан Кючюк: "При всички случаи резултатът ще бъде положителен. Въпросът е в каква степен гражданите на Македония ще излязат да гласуват. ЕС прави необходимото, за да подкрепи Македония в този важен момент, момент на кръстопът".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!