Европейският съюз отделя над 2 млрд. евро хуманитарна помощ за Сирия тази година

Снимка: БГНЕС


След осем години война страданието в Сирия продължава да расте. Над 11 милиона души в страната имат нужда от хуманитарна помощ. Много хора се сблъскват с насилие всеки ден. Други 5 милиона и 600 хиляди сирийци са бежанци в съседни страни, без да знаят кога ще могат да се върнат у дома,  казва генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Над 6 млрд. долара бяха събрани в помощ за Сирия миналата година. За 2019 година ще са необходими 9 милиарда, казва Марк Лоукок, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор на спешната помощ: 5,6 милиарда ще са необходими за бежанците. Ако финансирането не продължи хуманитарният процес ще бъде прекъснат.   
Държавите в региона също имат нужда от подкрепа. Такъв е случаят с Ливан, една от страните приютила стотици хиляди сирийци. Премиерът на Ливан Саад Харири:
Ливан продължава да се сблъсква с икономически и социални предизвикателства. Нивата на безработица и бедност продължават да са високи, а публичните финанси са под суров натиск. Правителството трябва да вземе трудни решения за намаляване на разходите.
Как Европейският съюз посредничи за решаването на кризата в региона? В средата на март Брюксел, заедно с Организацията на обединените нации, беше домакин на трета международна  конференция за бъдещето на Сирия и региона.
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерин припомни, че траен мир не може да бъде постигнат с военни средства. Трябва да се търси политическо решение: Вярваме, че решението на кризата може да дойде единствено при преговори на сирийските политически партии в Женева, с посредничеството на ООН. Замразяването на конфликта в сегашния му вид не е решение.  
От началото на конфликта Европейският съюз и държавите - членки са отпуснали 7 милиарда евро за подпомагане на сирийските бежанци и за държавите, осигурили подслон,  припомня Федерика Могерини и декларира, че регионът може да разчита на подкрепата и в бъдеще:
Европейският съюз потвърждава ангажимента си да отпусне 560 милиона евро за 2019 година. Имаме намерение да отделим същата сума следващата година и да поддържаме финансирането на същото ниво и през 2021 година, като удължим подкрепата си за Сирия. Тази помощ ще бъде, както за сирийците в страната, така и за съседните държави като Йордания и Ливан. Ще подкрепим страните, които приемат бежанци, които ще имат нужда от време да възстановят икономиките си. В тази връзка потвърждавам помощта на Европейския съюз от милиард и половина евро втори транш за Турция за издръжка на бежанците.
ЕС е най-големият дарител в региона с отделените само за тази година общо над 2 млрд. евро. Освен директната финансова помощ се предвиждат мерки за стимулиране на икономиките на съседните на Сирия държави, както и конкретни проекти, с които се ангажират европейските финансови институции, за да съживят региона:
Хората в Сирия плакаха достатъчно. Те искат страна, в която всеки от тях да намери своето мястото - място, което всеки сирийски гражданин да може да нарече дом! - казва Федерика Могерини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!