Европейска агенция за гранична и брегова охрана: 10 000 души постоянен корпус до 2027 г.


Европейската комисия  даде зелена светлина на постигнатото политическо споразумение за укрепване на европейската гранична и брегова охрана, с което амбициите за нея се повишават до степен, че да може да се справи с общите предизвикателства, пред които е изправена Европа в областта на управлението на миграцията и границите.Централно място в подсилената агенция ще заема постоянният корпус от 10 000 гранични служители, който ще има готовност да подпомага държавите членки по всяко време. Агенцията ще има също така по-широки правомощия в областта на връщането и ще си сътрудничи по-тясно с държави извън ЕС, в това число с такива, които не са в непосредствено съседство с ЕС.

Договорена за рекордно краткия срок от малко над 6 месеца новата европейска гранична и брегова охрана представлява качествена промяна в способността на ЕС да защитава по-добре колективно външните граници на Европа. Комисарят по въпросите на вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулус:

От сега нататък европейската гранична и брегова охрана ще разполага с пълен оперативен капацитет и необходимите правомощия за ефективно и пълно подпомагане на държавите членки на място и по всяко време. Можем да постигнем по-добър контрол на външните ни граници, да водим борба с незаконната миграция, да осъществяваме връщания и да си сътрудничим с трети държави само ако работим заедно. Това в крайна сметка ще спомогне и за съхраняване на дългосрочната жизнеспособност на шенгенското пространство на свободно движение.

Агенцията ще подпомага държавите членки, а няма да ги замести в отговорностите им за управление на външните граници и връщането. Подсилената Европейска агенция за гранична и брегова охрана ще разполага с повече ресурси и по-голям капацитет, в това число: до 2027 г. ще бъде създаден постоянен корпус от 10 000 гранични служители, който ще гарантира, че агенцията е в състояние да подпомага държавите членки, когато и където е необходимо. Постоянният корпус ще включва служителите на агенцията, както и гранични служители и експерти по въпросите на връщането, командировани или изпратени от държавите членки, които ще подпомагат над 100 000 национални гранични служители при изпълнението на техните задачи. Освен това агенцията ще разполага с бюджет за придобиването на собствено оборудване, като например плавателни съдове, самолети и автомобили. Постоянният корпус ще има правомощия да изпълнява задачите по граничен контрол и връщане, като например проверки на самоличността, разрешаване на влизане по външните граници и извършване на наблюдение на границите, но само със съгласието на приемащата държава членка. Агенцията ще има правомощия да създава местни офиси в държавите членки и държави извън ЕС, за да подпомага логистично оперативните си дейности и да гарантира безпроблемното изпълнение на операциите си. Европейската гранична и брегова охрана беше създадена през 2016 г. въз основа на съществуващите структури на Frontex, за да се отговори на новите предизвикателства и политически реалности, пред които е изправен ЕС по отношение както на миграцията, така и на вътрешната сигурност. Агенцията обаче разчиташе на доброволния принос на държавите членки със служители и оборудване, което доведе до траен недостиг, засягащ ефикасността на подкрепата, която европейската гранична и брегова охрана можеше да окаже на държавите членки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!