Миграцията - продължаващ приоритет за Европейския съюз

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Миграцията и начините за справяне с проблема с миграционните потоци на територията на общността, ще са сред важните въпроси и занапред в дневния ред на Европейския съюз. За това е необходимо страните - членки да продължат работата си по постигнатите до сега резултати в тази посока. Важно е да бъде завършена и системата за даване на убежище, която е един от начините за справяне с проблема. Тези препоръки отправи еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, според когото наблюдаваната сега положителна тенденция за намаляване на миграционните потоци към европейските страни, не бива да е повод за успокоение:

Времената, когато стотици хиляди хора пристигаха по море в Гърция и Италия вече са зад гърба ни. Това обаче не означава, че трябва да почиваме върху постиженията си.

Еврокомисар Димитрис Аврамопулос е на мнение, че въпреки положителната тенденция към спад на мигрантите, работата в тази посока не трябва да бъде прекъсвана:

Независимо колко защитени и сигурни са външните ни граници, Европа ще трябва да продължава да предоставя помощ и подкрепа на онези, които бягат от войни и преследвания. Европа ще продължава да има нужда да управлява по-добре миграцията вътре в самата Европа. Трябва да завършим реформата в Европейската система за убежищата. В това отношение е постигнат важен напредък, но трябва да се направят още стъпки, за да имаме споразумение. Онова от което се нуждаем обаче е политическа воля.

За пореден път Аврамопулос призова всички страни - членки за солидарност:

Имаме нужда да участват колкото се може повече държави-членки. Трябва да работим заедно, в партньорства с трети страни, за да реализираме система за убежища, която да издържа на предизвикателствата пред нас.

Той изтъкна добрата по думите му работа на ЕС с ООН, Африканския съюз и Мароко, което е част от западно-средиземноморския маршрут. Според Аврамопулос властите в Мароко са направили необходимото, за да засилят контрола по границите си. " Така те ще спомогнат за предотвратяването на голям брой нерегулярни пътувания, каза Аврамопулос и увери, че Европейският съюз ще оказва необходимото съдействие на Мароко, а и ще работи за осъществяването на още по-тясно партньорство със страната. Като пример за това, комисарят даде изпълнението на ангажимента по пакета за подкрепа в размер на 140 милиона евро. Той е насочен към подобряване на управлението на границите на страната. Статистическите данни на Европейския съюз показват, че за последните три години на територията на Съюза се наблюдава тенденция към намаляване на пристигащите мигранти в различни европейски страни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!