Великобритания, Русия (обобщение)

Борис Джонсън не участва в дебатите за нов лидер на Консервативната партия

Борис Джонсън бе подложен на остри критики за отказа си да участва в дебатите за лидер на Консервативната партия.

Той обаче обеща да участва в следващия дебат във вторник след втория кръг на гласуване, когато броят на кандидати ще бъде по-малък.

Пет кандидати – външният министър Джереми Хънт, министърът на околната среда Майкъл Гоув, вътрешният министър Саджид Джавид, бившият министър за Брекзит Дониник Рааб и министърът за международно развитие Рори Стюърт – си размениха остри реплики по време на дебат по въпроса дали парламентът трябва да бъде закрит, за да може страната да излезе безпроблемно от ЕС на 31 октомври без сделка. Това е предложението на Доминик Рааб, но то не се подкрепя от останалите четирима кандидати.

Иначе, по повод на отсъствието на Борис Джонсън, Хънт заяви: 
„Къде е Борис? Ако неговият екип не му позволява да спори с пет сравнително приятелски настроени колеги, как ще се справи той с 27 европейски страни?“.

Борис Джонсън обаче продължава да е фаворит за наследник на Тереза Мей като лидер на партията и респективно премиер на страната.

Той получи подкрепа от още един от вече отпадналите кандидати, което означава, че почти със сигурност ще бъде един от двамата финалисти при заключителното гласуване за нов лидер на Консервативната партия.

Министърът на здравепозването Мат Ханкок, който се оттегли доброволно след първия кръг на гласуване, въпреки че премина границата от необходимите гласове обяви, че е преценил, че Джонсън е човекът, който може да обедини Консервативната партия.

В писмо до „Таймс“ Ханкок изтъква, че Джонсън може да изпълни Брекзит, а след това да обедини страната зад един открит и амбициозен план. Решението на Ханкок донякъде е изненадващо, защото той е смятан за по-умерен политик и се предполагаше, че ще подкрепи Джереми Хънт или Майкъл Гоув. Преди това Естър Маквей, която не събра достатъчно гласове при първия вот, също каза, че ще гласува за Борис Джонсън.

В същото време тази сутрин министърът на околната среда Майкъл Гоув заяви, че бягащият от медиите бивш външен министър трябва да бъде подложен на изпитание преди да получи поста. Макар и да признава, че Джонсън е фаворит, Гоув поставя под въпрос неговата визия за бъдещето, която не е споделена, както и заслугите му като министър в правителството. 

Тереза Мей обмисля среща с Владимир Путин

Междувременно стана ясно, че британският премиер Тереза Мей обмисля среща с руския президент Владимир Путин по време на срещата на върха на Г-20 този месец в Япония в опит за затопляне на отношенията преди идването на власт във Великобритания на нов министър-председател. Това съобщиха британските в. „Таймс“ и „Гардиън“, цитирани от БТА.

Отношенията между Лондон и Москва достигнаха най-ниската си точка от Студената война насам след отравянето на бившия полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри през май 2018 г. с нервнопаралитичния токсин „Новичок“. Мей обвини Русия, която отрече да е замесена по какъвто и да било начин. САЩ и европейските съюзници на Лондон се присъединиха към позицията на Мей и експулсираха небивал от времето на Студената война брой руски дипломати. В отговор Русия изгони западни дипломати, припомня Ройтерс.

В. „Таймс“ отбеляза, че среща с Путин ще се състои единствено ако има воля за осъществяването ѝ.

Предишната среща на Мей с Путин беше на форума на високо равнище на Г-20 в Аржентина през ноември миналата година, когато руският президент разговаря с нея неофициално.

Срещата на лидерите от Г-20 в японския град Осака на 28 и 29 юни ще бъде последният форум на световни ръководители, в който Мей ще участва като министър-председател. Тя подаде оставка на 7 юни и през юли напуска поста.

Матео Салвини е срещу отчуждаването на Русия от западните страни

Италианският вицепремиер Матео Салвини се обяви против отчуждаването на Русия от западните страни, предаде Интерфакс.

„Ако отчуждим Русия от Запада и я оставим в ръцете на китайците, това би било стратегическа и търговска грешка“, заяви Салвини при пристигането си във Вашингтон за среща с държавния секретар Майк Помпейо и с вицепрезидента Майк Пенс.

„Трябва да направим всичко възможно да я върнем на масата за преговори“, подчерта италианският политик. Той допълни, че смята да повдигне тази тема в хода на дискусиите си във Вашингтон. 

Протести в Москва в защита на свободата на медиите

Около 1 600 души участваха в протест срещу полицейския произвол и в защита на свободата на медиите в Москва, съобщи междувременно ДПА. Според агенцията очакванията са били да присъстват 20 хиляди души, но са дошли значително по-малко. 

Митингът бе провокиран от арестуването на разследващия журналист Иван Голунов, който бе обвинен за разпространение на наркотици, а по-късно освободен след невиждана в Русия реакция на защита от страна на неговите колеги. Самият Голунов не участва в протеста, въпреки че бе поканен от председателя на Съюза на журналистите в Русия Владимир Соловьов да говори на митинга. 

Соловьов обяви, че демонстрацията е в името на бъдещето на руското гражданско общество.

Голунов беше арестуван на 6 юни и поставен под домашен арест, но след експертизи и преразглеждане на случая беше освободен. 

Тази седмица в Москва се проведе неразрешено шествие срещу фабрикуването на криминални дела в Русия. По различни данни властите задържаха временно над 200 от участниците в протестната проява. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!