Намалява нелегалния мигрантски натиск по границите на ЕС

Репортаж

Близо 8000 мигранти са влезли в Европейския съюз през първите три месеца на година, сочат данните на Международната организация по миграция. Над 70% от мигрантите пристигат през Средиземно море с лодки. Малта, най-южната точка на Европа в централното Средиземноморие, е сред държавите, които първи посрещат лодките. Островната държава е буквално на първа линия на миграционните потоци от Северна Африка към Италия и Испания. Миграционният натиск към ЕС отбелязва трета поредна година на намаление в сравнение с пиковите стойности от 2015 и 2016 г. За разлика от предходни години, тази и в края на 2018 г. най-голям бум на незаконните влизания има от Мароко към Испания. Около 4 700 са влизания в Испания. В Гърция са над 2 500, а Италия – 215. В България незаконните влизания са 60. 58 000 са подадените молби за убежище, като повечето от тях – над 30 000 са отхвърлени. Сирия, Ирак, Афганистан са страните, от които продължават да идват мигранти в Европа, както и от Венецуела. Именно морските пътища през Средиземно море са основните за десетки хиляди души от Мали, Алжир, Тунис, Либия или страните от Сахел, които и към този момент престояват в над 23 центъра в Либия и чакат да потеглят към Европа. В Малта се намира Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Чрез тази служба и чрез стартиралата през 2016 г. Европейска агенция за гранична и брегова охрана Съюзът се стреми да овладее миграционните процеси. Затова Европейската комисия предлага да бъде създаден корпус от 10 000 души гранични офицери, както и да бъде подсилена Службата за убежището, чиито служители да бъдат разполагани мигновено в страни-членки, да идентифицират, регистрират и обработват молбите за убежища на мигрантите.

Ги Верховстад, евродепутат от Белгия и бивш премиер на страната:

Категорично не мога да приема че все още хиляди и хиляди хора умират в Средиземно море.Умират в лодки заради пропуските в Европейската политика за миграционния проблем,защото  решаването на проблемът с овладяването на нелегалната миграция не е само и чисто европейски. Това трябва да се знае! Той е на всички стран!. И за да намерим решение ние трябва да действаме заедно. Тук можем да поставим въпроса за европейската гранична и брегова охрана между другото или за системата Дъблин, която между впрочем е блокирана на практика и не работи. Тук можем да поговорим и за икономическата миграция в Европесйкия съюз, защото на много места не искат да говорят истината за миграцията и често отклоняват този въпрос.

И през 2019-а най-натоварени си остават трите основни маршрута през Средиземно море: от Марко към Испания; от Либия, Алжир, Тунис към Малта и Италия и от Турция към Гърция. В същото време от европейската гранична служба Фронтекс отчитат, че за трета поредна година миграционният натиск към Европа намалява. Това показват последните данни на Международната организация по миграция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!