Нов председател на ЕК, събитията в Чехия (обобщение)

Бойко Борисов се срещна с Франс Тимерманс

Лидерите на страните-членки на ЕС все още не са постигнали консенсус за следващия председател на Европейската комисия. 

Чехия и Словакия все още се противопоставят на идеята кандидата на партията на европейските социалисти и демократи Франс Тимерманс да застане начело на следващата Европейска комисия, съобщава "Политико". 

Междувременно премиерът Бойко Борисов, който на влизане в Европейския съвет беше категоричен, че стои зад кандидата на ЕНП Манфред Вебер,  проведе среща с кандидата на Партията на европейските социалисти и демократи Франс Тимерманс. По време на разговора в сградата на Постоянно представителство на България към Европейския съюз в Брюксел Борисов отбеляза:

„Очертава се такъв компромис - в случая кой е отдолу или отгоре не е най-важното. Погледнато реално Вебер има повече опит в парламента“.

Тимерманс провежда двустранни срещи и с други лидери, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск се среща поотделно с всеки един от тях.

Появи се информация, че е било постигнато съгласие Тимерманс да оглави Европейската комисия, а кандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер - Европейския парламент. Като вероятен председател на Европейския съвет се спряга служебният белгийски премиер Шарл Мишел.

Бабиш вярва, че социалдемократите няма да напуснат правителството

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш заяви, че ще има предсрочни избори, ако неговият коалиционен партньор изпълни заплахата си да напусне правителството. Това може да доведе до по-тежка политическа ситуация след седмиците на протести срещу управлението му, предаде "Ройтерс".

Бабиш каза по време на телевизионни дебати, че вече е изключил възможността да търси подкрепата на крайнодясната, настроена против Европейския съюз и НАТО партия "Свобода и пряка демокрация", следователно единственият вариант ще бъде произвеждане на нови избори.

"Вярвам, че социалдемократите няма да напуснат правителството", каза той. "Защо да го правят? Това би било пълно самоубийство, тъй като фактически би означавало предсрочни избори", заяви премиерът.

Следващите редовни избори би трябвало да са в края на 2021 г.

Оглавяваното от Бабиш коалиционно правителство на малцинството оцеля миналата седмица при вот на недоверие, внесен от опозицията във връзка с протестите, настояващи за оставка на премиера заради водени срещу него разследвания за злоупотреби.

Правителството обаче веднага изпадна отново в трудно положение, след като социалдемократите заплашиха да напуснат в знак на протест срещу отказа на президента Милош Земан да назначи нов министър на културата от техните редици.

Те призовават Бабиш да окаже натиск върху Земан за назначението, но президентът не иска да отстъпи и казва, че предпочита сегашния министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!