Eвропейският парламент с резолюция за спешни действия срещу фалшивите новини и външната намеса в изборите

Снимка: pixabay.com


Външната намеса и фалшивите новини в изборите представляват сериозна заплаха за европейските демократични общества в полза на антиевропейски, десни екстремистки и популистки сили, а опитите за намеса в процеса за вземане на решения в Европейския съюз излага европейските демократични общества на риск, предупреди Европейският парламент в приета резолюция.

Парламентът посочва, че чуждестранната намеса следва систематичен модел, като става въпрос за кампании в социалните медии, кибератаки срещу инфраструктурата, свързана с избори или финансова подкрепа за политически партии, в периода преди важни национални и европейски избори. Евродепутатите се обединиха около спешната необходимост от законодателство за предотвратяване на хибридните заплахи, като изразиха дълбока загриженост относно засилване на руската пропаганда, която е главният източник на дезинформация в Европа, и която се е удвоила от януари 2019 г. (с 998 случая) в сравнение със същия период през 2018 г.
Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова изрично посочи:


"Провеждането на свободни и честни избори е основна отговорност на държавите-членки. Въпреки това общият европейския подход е наложителен, имайки предвид трансграничните рискове от манипулиране на демокрацията и необходимостта от обединяване на усилия в отговор на заплахите. Това, което влияе на определена държава членка, може да повлияе на всички."

Еврокомисарят по сигурността Джулиън Кинг оповести драстичен случай в Германия:

"Задълбочен доклад показва, че една онлайн реклама за една от немските партии представя до 86% от активността на всички партии във Фейсбук - четири пъти повече са коментарите и 6 пъти повече са споделянията от всички други политически партии взети заедно. Много от тези харесвания и споделяния са дошли от група от 80 000 подозрителни акаунти с произволни две букви за първо и фамилно име, от които всеки взаимно харесва стотици и хиляди части от дадено съдържание. Mащабната оптимизирана пропаганда и дезинформация е за съжаление факт в нашия модерен политически живот. И ако платформата не може да разбере, че хиляди координирани акаунти със случайни имена от две букви са подозрителни, тогава имаме проблем. Ние създадохме система за бързо предупреждение, обединяваща институцията на ЕС и държавите-членки да работят,  за намиране и справяне с координирана кампания за дезинформация. Mобилизирахме общност по проверка на фактите, изследователи и гражданска общност, които помагат да се проверят и анализират тези кампании за дезинформация."

Преди края на 2020 г. в държавите членки предстои да се проведат повече от 50 президентски, национални, местни или регионални избори, което прави противодействието на външната намеса и фалшивите новини повече от наложително.
Нова европейска онлайн платформа  ще обедини 38 организации за проверка на фактите от 17 държави-членки на ЕС, съобщи еврокомисарят Джулиън Кинг. Тя ще бъде финансирана чрез водещата програма в сектор телекомуникации  Connecting European Facility. 
Европейският съюз води активна борба с дезинформацията от 2015 г. насам, когато Европейската служба за външна дейност създаде Оперативната група на Европейския съюз за стратегическа комуникация с Източното съседство.

За "Евранет +: Виолета Ашикова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!