Подкрепа в ЕП за отпадане на мониторинга на България

евранет плюс Емил Радев


Мнозинството в комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи не възразява на предложението на Европейската комисия да бъде прекратено наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка. Това показаха изказванията в парламентарната комисия на представителите на политическите групи при обсъждане на последните доклади на ЕК за България и за Румъния. Групата на Европейската народна партия подкрепя извода на ЕК, че напредъкът на България е достатъчен и че наблюдението трябва да бъде прекратено, заяви евродепутатът Роберта Мецола. Според нея това показва, че българските власти са положили големи усилия. Биргит Зипел от името на социалистите и демократите посочи, че ЕП отдавна настоява за въвеждането на общоевропейско наблюдение за върховенството на закона. От своя страна Драгош Тудораке от групата (Обнови Европа) подкрепи въвеждането на наблюдение за законността във всички държави от ЕС. Единствена Клер Дейли от името на Европейската обединена левица се възпротиви на предложението на ЕК наблюдението над България да отпадне. По нейните думи в нашата страна се наблюдават тормоз над журналисти, злоупотреби със селскостопански субсидии, съмнителна реклама в медиите. Заседанието беше председателствано от българският евродепутат Емил Радев (ЕНП). Ето какво заяви той:

България получи пълна подкрепа на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, особено по точката за сваляне на мониторинга над България. Имах честта да председателствам Комисията по време на тази точка и съм много радостен, че Европейският парламент много ясно изрази волята си в лицето на Европейската народна партия, на Групата на социалистите и демократите, Renew Europe, Зелените, които подкрепиха искането да бъде свален мониторинговият механизъм над България. За съжаление Румъния не успя да изпълни всички препоръки в последните доклади и там нещата ще продължат до успешното изпълнение на тези препоръки. Но България успя да се справи с всички 17 препоръки и то благодарение на много усилената работа и на българското правителство, и на Народното събрание, и на магистратите, и на правоохранителните органи. Така че ние си свършихме работата, оттук нататък остава да чуем мнението и на Съвета и Европейската комисия да отмени въведеният със свое решение от 2006 година мониторинг. Вече 12-та година тече този мониторинг. Това ни спираше в много случаи, защото беше дискриминационен този механизъм за България и Румъния, използваше се и за спирането ни за влизането в Шенген. Надявам се, че тези пречки ще отпаднат и оттук нататък ние ще можем пълноправно да бъдем членове на Шенген и - разбира се - нека да се въведе новият Европейски механизъм за наблюдение на върховенството на закона, борбата с корупцията, нивото на демокрацията в държавите членки, така че да може всички държави да бъдат наблюдавани под равен брой критерии и оттам нататък да видим какви са проблемите в целия Европейски съюз, къде сме ние сред държавите членки и как да се справим с такива огромни проблеми като въвеждането на върховенството на закона и борбата с корупцията в ЕС.

Емил Радев допълни още, че сега се очаква и мнението на Европейския съвет, който също трябва да одобри краят на мониторинга.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!