ЕП призовава за санкции срещу Турция заради военната операция в Сирия


Евродепутатите призоваха за санкции срещу Турция заради военната операция в Сирия. В залата беше отчетено, че най-малко 300 000 души са напуснали домовете си в резултат на турската офанзива. Данните са на ООН. Евродепутатите искат установяването на зона за сигурност, под ръководството на ООН в Северна Сирия. Те категорично отхвърлят турските планове за „зона на безопасност“ и изразяват загриженост, че споразумението между Съединените щати и Турция за временно прекратяване на огъня може да узакони турската окупация на въпросната безопасна зона. Отчита се и риск от възможност за възраждане на ИДИЛ. Евродепутатите казаха, че са изключително обезпокоени от сведенията за стотиците избягали затворници от групировката от лагерите в Северна Сирия в разгара на турската офанзива, което увеличава риска от възраждане на ИДИЛ. Освен това евродепутатите призоваваха Съвета на Европейския съюз да въведе пакет от целеви санкции и визови забрани за турски длъжностни лица, отговорни за нарушенията на правата на човека, както и да се обмисли приемането на целенасочени икономически мерки срещу Турция.

Тути Тупурайнен от финландското председателство на Съвета, която е и министър на европейските въпроси на Финландия:

Видяхме дипломатически усилия на високо ниво в региона, където не бива да се използват военни действия. Трябва да се сложи край на страданието на населението. Хуманитарните служби не бива да се отказват от своите отговорности за тези, които са прогонени от домовете си, за да могат те да се върнат в тях. Няма никакво извинение – нито за жертвите от гражданското население, нито за бомбардирането на линейки и на граждански обекти. Единственият начин да се отговори на стремежите на сирийските демократични сили и на населението в борбата срещу ДАЕШ е да се гради приобщаваща Сирия, в която всеки да може да намери своя спокоен дом. За това обаче е необходим политически процес, а не военни действия и това да бъде с участието на всички заинтересовани страни. Трябва да работим много усилено за стабилно бъдеще на Сирия. Няма да бъде лесен мирния политически преход, н международните партньори трябва да бъдат включени и Турция и Сирия също трябва да дадат своя принос. Освен това трябва да се потърси отговорност за военните престъпления, извършени от всички страни в този конфликт. Това е пътя към мира, стабилността и помирението, които всички ние желаем за Сирия.

А сега искам да кажа няколко думи за Турция и нейната отговорност за сегашното положение. На границата със Сирия Турция има своите опасения за сигурността, но това не може да се решава с военни действия. Турция години наред полага огромни усилия, за да приеме милиони сирийски бежанци. Ние признаваме това. Но по този начин, по който се действа се усложнява още повече така или иначе сложната и драматична ситуация. Ето защо лидерите на Европейския съюз и външните министри осъдиха нахлуването на Турция и затова някои страни взеха решение за спирането на износа на оръжия.

Евродепутатите предлагат да се разгледат и търговските преференции по споразумението за селскостопански продукти и, като крайна мярка, суспендирането на митническия съюз между ЕС и Турция. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!