Комисията фон дер Лайен - баланс на парламентарни интереси

След няколко месечно бягане с препятствия новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи и дългоочакваното парламентарно одобрение за своя Колегиум. Най-често споменаваната дума при формирането му беше баланс.  Намирането, на който се оказа сложно политическо уравнение с много неизвестни, а трудността в неговото решаване бе заложена още в условието. Урсула фон дер Лайен характеризира своето творение като гъвкава, модерна и балансирана откъм пол, география и партийна представителност структура, конструирана около целите, заложени в петгодишната програма.

„Новата комисия събира сили и таланти, мъже и жени, млади и с опит, изток и запад, юг и север. Екип, който е добре балансиран и обединява многообразието от опит и компетентност. Искам тази комисия да бъде гъвкава, модерна и ангажирана като разбира Европа и слуша европейците от регионите, в които живеят и работят.

Този баланс бързо си заслужи етикета „фон дер Лайен”, последван от коментари за бъдеща стабилна нестабилност и липса на предвидимост. В същото време в състава на новата комисия наблюдателите съзряха най-голямата парламентаризация на Еврокомисия досега.

Урсула фон дер Лайен се появи на европейската политическа сцена след като досегашният механизъм за избор от т.нар водещи кандидати не сработи, а нейният сънародник и съпартиец Манфред Вебер се оказа неудобен да оглави ЕК. За това пък предизборният му призив за постигането на европейска въглеродно неутрална икономика до 2050 година бе припознат като основен приоритет за новата комисия. Скоростта на необратимите климатични промени породиха чувството за екзистенциална заплаха, а опасността от криза се превърна във възможност и в нова стратегия за растеж.

Правомощията за нейното създаване бяха възложени на друг екс - кандидат за мястото на Юнкер – холандецът Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти и демократи. Той има нелеката задача да подготви т.нар. Зелен пакт и да намери отговори на риторичния въпрос, който сам зададе по време на предизборния дебат - "Защо няма данък върху керосина и въглеродния двуокис?". Към това Урсула фон дер Лайен добави обещание за справедлив преход за най-засегнатите хора и държави, финансиран със средства от Европейската инвестиционна банка.

Справедлива минимална заплата и икономика работеща за хората, обеща още фон дер Лайен и възложи на своите еврокомисари да чуят гласа на европейците във всички региони. В един от най-отдалечените от Брюксел, в България, той е свързан с желание за по-добър стандарт на живот, по-високи заплати и раждаемост, по-добро здравеопазване и условия за бизнес, инвестиции и пенсии.

Презокеански търговски войни и изместване центъра на световната икономическа тежест от Атлантическия към Тихия океан, нарастваща опасност от рецесия и напрегнат Брекзит белязаха 2019-та. Година, в която Урсула фон дер Лайен обеща на европейците трансформация с едно ново начало.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!