Банков съюз - предизвикателството пред Урсула фон дер Лайен и Кристин Лагард, за което още и двете не говорят

Кристин Лагард, Урсула Фон Дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли отбелязват 20-годишнината от Лисабонския договор
Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Искам тази комисия да бъде балансирана географски и по пол. И както можете да видите, заместник - председателите са от запад и и изток, от север и от юг". Думите са на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В Страсбург вчера съставът на комисията бе одобрен от европейските депутати, които преди няколко месеца подкрепиха и кандидатурата на Кристин Лагард за гуверньор на Европейската централна банка.
Мадам Лагард, както настоява да бъде наричана бившата ръководителка на Международния валутен фонд, е изправена пред доста предизвикателства във Франкфурт, едно от които е ниският икономически растеж на страните от еврозоната. Във встъпителното си слово преди седмица новата ръководителка на ЕЦБ призова за повече фискални стимули за производството, говорейки предимно пред германска публика - именно към Берлин е насочен погледът за повече харчове от бюджета, за да се подкрепи растежа. Самата Лагард поставя нова "зелена" перспектива пред Европейската централна банка, но към момента не говори за една от най-конфликтните точки пред страните - членки - завършването на банковия съюз. Част от него са Единният надзорен механизъм и Единният механизъм за преструкуриране, а най-големият спор е за създаването на Европейска схема за гарантиране на депозитите. Не е изключено тя да бъде под шапката на Европейския съвет по преструктуриране, с чийто ръководител Елке Кьоних вече сме се срещали в ефира на "Хоризонт". През октомври в Брюксел Кьоних прогнозира, че страната ни ще се присъедини към ERM II през първото или второто тримесечие на 2020 година.
В коридорите на ЕЦБ обаче темата "България" не се чува толкова често в разговорите, колкото по-належащи предизвикателства. Едното - разбира се монетарната политика, а другото - дигитализацията на сектора. Ив Мерш от Изпълнителния съвет на банката го формулира еднозначно: "конкуренцията, която идва от технологичното развитие"- или платформите за парични трансфери, за интернет и мобилното банкиране и за криптовалутите.