Нова стъпка към улесняване работата на платформите за групово финансиране

евранет плюс Ева Майдел


След бум-а на уеб сайтове за колективно пазаруване в световен мащаб, настъпва ерата и на груповото финансиране. Анализаторите говорят за груповото поведение на различни кръгове хора и потребители, които търсят нови и интересни начини за реализиране на допълнителни приходи и подпомагане на комерсиални или некомерсиални проекти.

Груповото финансиране е ниша, която става все по - популярна особено за малкият и среден бизнес, който често за да намери финансови средства се бори с банковата система за отпускане на заеми и доказване на платежоспособност и на добър бизнес план и стратегия за развитие на дейността. Има обаче разлика в някои от моделите на групово финансиране. При едни инвеститорите получават дял от проекта, т.е. стават вид акционери и при успешната реализация на проекта, получават дивиденти от реализираните приходи. При другият тип проекти за групово финансиране, потребителите инвестират средства, без да получават нещо в замяна, единствено символични награди в знак на благодарност за направената инвестиция.

Финансовите специалисти, които наблюдават развитието на тази услуга във Великобритания например прогнозират, че в рамките на следващите 5 години този модел на финансиране ще се превърне в основен начин за набиране на средства и стартиране на нови компании и бизнес инициативи.

Европейските парламент, съвет и комисия приключиха в Брюксел пореден кръг преговори по регламента за груповото финансиране. Това се третира като нова стъпка към улесняване работата на платформите за групово финансиране. Беше отбелязано, че груповото финансиране се използва най-често от стартиращи или разрастващи се компании. Финансирането може да бъде чрез кредити, дялов капитал или чрез предоставяне на непарични компенсации, най-често услуга или стока. Евродепутатът Ева Майдел (ЕНП/ГЕРБ), която е част от преговорния екип на Европейския парламент, обясни как точно ще се улесни работата на тези платформи:

Това, което искаме да направим и е един от моите приоритети, е винаги да улесняваме възможността на добри бизнес идеи да се реализират. Единият начин това да бъде по-улеснено е, когато направим така, че тези бизнес идеи и предприемачи имат повече и нови възможности за финансиране. В момента съм част от преговарящия екип на Европарламента, в който работим по нови правила за груповото финансиране, така че да позволят предприемачите да предлагат лесно идеите си на лицензирани онлайн сайтове, където всеки човек може да реши да инвестира колкото прецени в тях. До момента този тип сайтове трябваше да има лиценз за всяка отделна държава, в която иска да работи, и това ги спира. На практика сега, с новото законодателство, на чиято финална права сме, искаме да подпомогнем стартиращите и малките компании, които ще имат достъп до потенциала на всички европейски граждани, които могат да бъдат техни потенциални инвеститори. Искаме да направим пряка връзка между хората, които имат спестявания, и предприемачите, които търсят инвестиции.

Няколко са основните насоки, в които сега е популярно да се набират средства за групово финансиране: артистични проекти като изложби, музикални клипове, записи на албуми; бизнес проекти - малки компании или новостартиращи такива и изобретения - често това е изработка на ръчни изделия, като в този вариант се преминава все повече към електронна търговия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!