Европейският бизнес представи приоритетите си за новия програмен период на Европейската комисия


Европейският бизнес обяви приоритетите си за новия програмен период. По време на работна среща в Брюксел, президентите на най-големите федерации на индустрията и работодателите от Европа, членове на“ Бизнесюръп“, заедно с евродепутати, обсъдиха представения от бизнеса документ - "Просперитет - хора и планета", с основните насоки на развитие до 2027 година.

Президентът на организацията, Пиер Гатаз обяви, че програмата на Европейския съюз за следващите пет години трябва да доведе до модерни, перспективни политики, адаптирани към глобалните промени на 21-ви век. Според него, светът е на път към нов геоикономически ред и за да укрепи европейския суверенитет, Евросъюзът трябва да говори в един глас и да върви в една и съща посока.

Европейските предприятия определят 30 приоритетни области за действие на Европейския съюз през следващите пет години. А българският евродепутат на срещата, Андрей Новаков увери в подкрепата към бизнеса:

  „Европейският  бизнес ще може да разчита на Европейския съюз за подкрепа. Както стартиращите компании, така и всички останали, които се занимават с развойна дейност, с иновации в почти всяка една сфера. От тази гледна точка просто ще трябва да се адаптират да работят все повече с финансови инструменти, които ще заемат значителна част от европейското финансиране, само след една година. В това число, българските университети, българските компании ще могат да се възползват и от техническата помощ. Единствено ще трябва да полагат повече усилия при кандидатстването, за да могат да са конкурентни на своите колеги от Запад“.

И въпреки че окончателното договаряне на многогодишната финансова рамка и правилата, по които ще се разпределят европейските фондове след 2021-ва година все още се разработват, от сега е ясно, че европарите ще бъдат обвързани с приоритетите на бизнеса в трите направления, посочени от българския представител на бизнеса на срещата, Димитър Бранков - заместник-председател на Стопанската камара: 

   „Това са технологичното развитие, новите технологични платформи, дигитализацията, т.нар. устойчиво развитие, включващо опазването на околната среда, борбата срещу измененията на климата и т.нар. социално включване или социалносолидарна икономика, зад която застава и европейският бизнес като част от европейския социален модел“.

Бизнесът в България е готов да използва тези средства в технологичното обновление и дигитализацията на производството, в подготовката на човешкия потенциал и зелената икономика.

  „Към момента е ясно, че много от средствата ще заминават за свързани с опазване на околната среда мерки. Така че, всички които са се насочили в тази посока ще могат да разчитат на достатъчно финансиране, без значение в коя от областите, стига да е свързано с опазване на околната среда и с щадящи околната среда мерки.

Така че, всички които са насочили усилията си, български компании, учени, могат да разчитат на това, че Европейският съюз след 2020 година ще задели значителен ресурс за развойна дейностименно на такива технологии“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!