Европейският парламент призова всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция без отлагане


Европейският парламент призова всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция без отлагане. Евродепутатите искат насилието над жените да бъде включено в каталога на признатите от Европейския съюз престъпления, като в залата по време на дебатите се цитираха данни, според които една от всеки три жени на територията на общността е преживяла физическо или сексуално насилие след 15-годишна възраст. 55% от жените са се сблъсквали с поне една форма на сексуален тормоз. (11% за били жертви на кибертормоз). Една от двадесет жени е била изнасилена.

Приетата резолюция е незаконодателна. Документът призовава седемте държави, които са я подписали, но още не са я ратифицирали – България, Литва, Латвия, Обединеното кралство, Словакия, Унгария и Чехия – да го направят без отлагане.

Тути Тупурайнен(финландско председателство на Съвета):

Борбата срещу всички видове насилие срещу жените е особено важна част от спазването на човешките права. Агенцията на Европейския съюз за основните права подчертава необходимостта институциите в държавите членки да поддържат своята ангажираност към запазването на достойнството на всички жени и момичета по света. През тази година докладът на агенцията насърчава държавите членки и институциите да продължат своята работа в тази посока. Съветът не веднъж е изразявал своята ангажираност към премахването на всички форми на насилие срещу жените и считаме, че Истанбулската конвенция е именно такова средство. Това е наистина решаващ и новаторски инструмент, който показва, че може да има положителен ефект върху живота на жените в Европа и по света.

Депутатите изискват от Европейската комисия да включи борбата срещу насилието, основано на пола, като приоритет в следващата Европейска стратегия за равенство между половете. Те също така призовават Европейската комисия да представи законодателен акт за противодействие срещу всички форми на насилие, основано на пола – включително онлайн тормоз и кибернасилие – както и насилието срещу жените да бъде включено в каталога на признатите от Европейския съюз престъпления. Арба Кокалари (евродепутат от ЕНП/Швеция):

Насилието срещу жени е един от проблемите на днешното ни общество. Всяка трета жена в Европейския съюз е била жертва на насилие. Затова общността трябва да предприеме организирани мерки срещу тези форми на насилие и жените трябва да бъдат защитени. Разпоредбите на Истанбулската конвенция е необходимо да важат в целия Европейски съюз и онези държави, които са игнорирали проблема до сега трябва да се заемат с него. Всички, които държат на свободите, правата и демокрацията трябва да се включат в показването на нетолерантност към насилието ако искаме да сме общество на равнопоставеност без насилие.

Ираче Гарсия Перес(евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите/ Испания):

Европейските институции трябва да поемат ангажимент в битката срещу насилието, основано на пола. Затова е необходимо да има ратификация и то веднага на Истанбулската конвенцията, защото това ще бъде първата стъпка към европейско законодателство, което защитава жените. Необходимо е да има и европейска стратегия за равенство, която да изработи новата Европейска комисия. Ние трябва да поемем ясен ангажимент за една по-равна Европа – Европа, която защитава жените и която не позволява насилие. Сега има случаи, в които се убиват жени само, защото са жени.

Европейският парламент също така потвърди позицията си в подкрепа на целевото заделяне на 193 милиона и половина евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие в рамките на програмата „Права и ценности“ на Европейския съюз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!