Европейският съюз и Русия - възможното - невъзможно партньорство

Снимка: архив

Отношенията между Европейския съюз и Русия ще продължат да доминират дневния ред и през мандата на настоящата комисия, дошла на власт с амбицията да работи за укрепването и превръщането на съюза в сила, която да има много по-важно място в света. Сред постигането на тези стратегически цели се поставя и политиката спрямо Русия, която според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел трябва да бъде основана на принципите - санкции и диалог.
Трябвa дa cмe нeдвуcмиcлeни cпрямo нeприeмливитe руcки дeйcтвия. Гoвoря зa нaрушaвaнeтo нa тeритoриaлнaтa цялocт нa Укрaйнa, дeзинфoрмaциятa и кибeрaтaкитe.
И докато за диалога между Москва и новото ръководство на Европейския съюз все още се работи,то:
По отношение на Русия и Украйна изслушахме доклада, подготвен от Франция и Германия след срещата на върха в Париж, проведена на 9 декември. Това беше възможност за обмен на мнения относно ситуацията в региона, за да вземем решение за удължаване на санкциите за шест месеца, обяви след първата лидерска среща,ръководена от него председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. За председателя на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен:
С Русия трябва да бъдат установени нормални отношения. С Русия, стремяща се да раздели Европа трябва да се разговаря от позицията на силата. Кремъл не прощава никаква слабост. Предвид това, че сме в силна позиция трябва да запазим антируските санкции, каза в интервю за италианската преса Урсула фон дер Лайен.
Важна роля в предстоящия диалог между Брюксел и Москва ще имат и новите еврокомисари, за които анализатори смятат, че могат да помогнат съюзът да изгради отношения с Русия, лишени от предубеденост. Фактор за това несъмнено ще е и първият дипломат на Европа - Жозеп Борел, според който Европа вече е изправена пред много и нови предизвикателства, на които трябва да отговори решително:
Повечето от тези предизвикателства бяха адресирани с европейски политики.Но светът се промени драстично. Смятам, че повечето заплахи се оспорват от логиката на властовата политика, която е много по-несправедлива,непредсказуема и склонна към конфликти, каза Жозеп Борел. Според него:
Властната политика чрез вот означава, че международното право е подкопано. Заплахите, оспорвани от властовата политика я правят много по-несправедлива и склонна към конфликти.Дали войната в Украйна демонстрира, че системата за неразпространение и разоръжаване е заплашена ?, попита върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.
За него диалогът с Русия е необходим, но не е приоритетен, имайки предвид неотдавнашните му изказвания, че за Европа е важно да засили подкрепата си за съседните на съюза страни и най-вече за Украйна, както и да се работи  за взаимоотношенията с Африка и Съединените щати.  
Същевременно, Европейският парламент, който също е част от диалога между Брюксел и Москва прие  резолюция за въпроса с правата на човека в Русия. Евродепутатите призоваха за привеждане на действащото законодателство в съответствие със задълженията на страната по международното право. Депутатите изразяват тревога за свободата на словото и призовават властите да подкрепят безпристрастността на медиите и да подобрят безопасността и работната среда на журналистите в Русия. Несъмнено бъдещето на отношенията между Европейския съюз и Русия ще зависи от вътрешните трансформации в двата лагера, но и от постигане на консенсус по ключовия за Брюксел въпрос - разрешаването на кризата в Украйна. Дали Брюксел и Москва ще имат успех и ще преодолеят противопоставянето по между си предстои да разберем.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!