Евранет + Малта


Повече от месец, след като представители на правителството на Малта бяха арестувани и разпитани във връзка с убийството на журналистката Дафне Галиция, премиерът на страната Джоузеф Мускат подаде оставка. Той обяви оттеглянето си на първи декември, а на в прощалната си реч пред дни обяви, че плаща "най-високата политическа цена за мрачен епизод".Той добави, че е горд, че по време на неговото управление са задържани и обвинени авторите на убийството.
    Моето послание за бъдещето на тази политическа партия е:„ Не позволявайте на тези, които искат разделение, да победят  единството. Не позволявайте на тези, които искат тъга, да победят радостта в нашата страна
Трима души са съдени за извършване на убийството, докато бизнесмен е обвинен в съучастничество. Бизнесменът Йорген Фенек е поръчал убийството на журналистката Дафне Галиция, заяви свидетел по делото . Той призна, че Фенек е поискал от него да намери хора, които да убият журналистката и му е дал 150 000 евро, с които да им плати. Самият Фенек беше арестуван на 20 ноември иму бе повдигнато обвинение във връзка с убийството на Дафне Галиция, която взривена в автомобила си през октомври 2017 г. През декември  Eврoпeйcкaтa кoмиcия пocoчи, чe гибeлтa нa Гaлиция буди трeвoгa зa цялa Eврoпa, кaктo и чe журнaлиcтитe трябвa дa бъдaт зaщитeни, зaщoтo инaчe дeмoкрaциятa e пoд зaплaхa. Мaлтa имa нуждa oт нaпълнo нeзaвиcимa прoкурaтурa, влacтитe мнoгoкрaтнo ca изрaзявaли гoтoвнocт дa нaпрaвят нeoбхoдимитe прoмeни, нo вce oщe нaпрeдък нямa. Вceки eврoпeйcки грaждaнин зacлужaвa cпрaвeдливocт, дoбaви кoмиcиятa.Заместник-председателят на Еввропейската комисия за ценностите и прозрачността Вера Йоурова очерта приоритетите, по които трябва да се действа незабавно:
   Един от най-големите приоритети за Малта е да укрепи независимостта на съдебната система, особено по отношение на назначенията и освобождаванията на съдиите, както и да създаде отделна и напълно независима прокурорска служба. Необходимо е също така да се положат още усилия за разкриването и борбата с корупцията и задействането на рамката за борбата с прането на пари. Тук все още има липса на съществен напредък. 
Социалистите и демократите, към чиито редици принадлежи Мускат, посочиха, че Малта днес е символ на корупцията, а в обществото се шири недоверие.
Обща е отговорността това да се промени и да не се повтаря никъде в ЕС, доверието на хората в законността и демокрацията трябва да се върне, призоваха социалистите. 
Евродепутатът от Алианса на социалистите и демократите Елена Йончева призова за цялостно решение , а не половинчати мерки:
Не можем да се преструваме, че трагедията в Малта е изолиран национален проблем. Необходим е ефективен европейски механизъм, който да ни позволи да идентифицираме проблемите преди да сме станали свидетели на една следваща трагездия. И затова призовавам Комисията да не се крие зад полумерки. Необходимо е цялостно решение и това трябва да се направи сега
Европейската комисия изрази готовност да задейства срещу Малта текст от договора за ЕС, с което страната може да остане без глас в европейските институции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!