Милиарди евро за "зелената сделка" на ЕК - излиза ли сметката?

Манфред Вебер поздравява Урсула фон дер Лайен в Европарламента.
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Единица с дванайсет нули - това е сумата в евро, която до 2050 г. трябва да превърне Европа в първия климатично неутрален континент. Сто милиарда евро - единица с единайсет нули - са предвидени само за отказа от въгледобив. "Общо сто милиарда евро до 2027 година има във фонда за справедлив преход", обяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис при представянето на „зелената сделка“ в европарламента в Страсбург. От тези 100 милиарда евро от европейския бюджет ще дойдат едва 7,5 милиарда. А остатъкът - от прехвърляне на средства от структурните и социалните фондове. Европейската инвестиционна банка ще кредитира само екологични проекти и така ще ги направи атрактивни.

"Започваме със седем милиарда и половина евро и искаме държавите членки да се включат във финансирането едно към едно. Т.е. ако ЕС дава едно евро за даден проект, държавата членка трябва също да инвестира едно евро. Голямата сума ще дойде от частния бизнес. Трябва да насочим инвестициите на бизнеса в екологични проекти. Следващата стъпка са инвестициите в иновации, в нови технологии, които ще превърнат Европа в новатор", обясни Манфред Вебер, председател на парламентарната група на Европейската народна партия, „зелената сделка“ на съпартийничката си Урсула фон дер Лайен. И даде конкретен пример: "Когато говорим за промяната в ежедневието ни, не си представям, че ще ограничаваме пътуванията на хората със самолет. Напротив - представям си, че ще произведем самолет, който не вреди на въздуха."

108 региона в Европа продължават да разчитат на въгледобива. Новият „фонд за справедлив преход“ трябва да подпомогне отказа от твърдите горива. 250 хиляди работни места в цяла Европа зависят от този преход. Според Зелените в европарламента обаче сметката не излиза: "На практика сумата е седем милиарда и половина за седем години и за 100 региона. Това е прекалено малко за тази амбициозна цел", пресмята Никлас Нинас. Затова Зелените настояват за увеличаване на сумата, предвидена в следващата многогодишна финансова рамка. Допълнителните средства биха могли да се осигурят от въвеждане на данък върху пластмасовите изделия или върху финансовите трансакции: "Тези пари са нужни, за да дадат повече сигурност на хората, че отказът от въгледобива няма да се финансира от тях."

Скептични са и някои консерватори в европарламента, макар ЕНП да подкрепя „зелената сделка“ на Европейската комисия: "Трябва да генерираме допълнителни средства, а не да преместваме едни пари от левия в десния джоб", настоява германският християндемократ Денис Радке.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!