Първите шест месеца от работата на Европейския парламент


Изминаха точно шест месеца от първата пленарна, учредителна сесия на настоящия, все още наричан от мнозина нов Европейски парламент. Парламент, за който гражданите на Европа гласуваха и избраха в края на май миналата година. Парламент, много по-различен, по-пъстър от предходния, който е изправен пред изключително важни и значими предизвикателства: бюджетът на Стария континент, на фона на прогнозираната рецесия в много страни; все още неясният изход от Брекзит; напрежение в Близкия изток; климатични промени.

Политическите баланси в Европа вече са различни и това ясно се вижда именно във състава и работата на ЕП, през последните шест месеца.

През изминалата половин година, може би най-важната задача пред евродепутатите, бе гласуването на новата европейска комисия, оглавявана от Урсула фон дер Лайен.

В края на ноември 2019 членовете на парламента казах а „ДА“ на комисията с голямо и безпрецедентно мнозинство. Тогава евродепутатът Андрей Ковачев и лидера на ПЕС, Сергей Станишев коментираха:

„Работата започва сега и сътрудничеството между ЕК и ЕП може да доведе до ефективни и добри резултати за европейските граждани.“ – Андрей Ковачев.

„Тази ЕК отразява променящите се политически баланси в Европа. Не е както предишната, която беше доминирана от ЕНП.“ – Сергей Станишев.

Около 60 процента от депутатите в този състав на ЕП са нови лица, сред тях са българските евродепутати Радан Кънев и Петър Витанов. Те оцениха работата в ЕП през изминалите месеци така:

„Това е един фрагментиран ЕП и със сигурност по-трудно се формират мнозинства, тъй като интересите са разнопосочни и те не са устойчиви. Основното предизвикателство е да се намери пресечната точка между тези интереси.“ – Петър Витанов.

„Много шарен състав на ЕП, но в един съюз е напълно нормално да има голямо разнообразие. До голяма степен смисъла на ЕП е да се търси и намира съгласие и компромис по различни теми. За мен това е една нова култура на работа, култура на усилени преговори.“  – Радан Кънев.

Репортаж на Давид Калпачки можете да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!