DiscoverEU: Още 20 000 младежи ще опознаят Европа през 2020 г.


Близо 20 000 младежи на 18-годишна възраст се очаква да получат безплатна абонаментна карта за пътуване в рамките на четвъртото издание на инициативата Discover EU. За участие в нея вечеса заявени над 75 000 кандидатури от цяла Европа. Младите европейци ще бъдат подбирани по утвърдени критерии и квоти за страните - членки и ще могат да осъществят своите пътувания между 1 април и 31 октомври тази година за период до 30 дни. Освен преживяването, на младежите сe предлага да станат посланици на Discover EU, да се свързват със своите връстници в социалните медии и да споделят за пътешествията. Затова и в интернет могат да се видят множество клипове с отзиви на участници в инициативата:

„Здравейте, ние сме Антъни и Мария от Барселона. И ви препоръчваме това преживяване“

Началото на DiscoverEU е поставено през юни 2018 г. след предложение на Европейския парламент. Първите три издания дадоха възможност на около 50 000 младежи да пътешестват . Еврокомисарят Комисар Мария Габриел отбелязва, че това е пътуване, което води до засилване на разбирателството между отделните култури. Подобряват се езиковите умения, повишава се самочувствието. Инициативата за Габриел е особено ценна и като част от приоритетите в нейния ресор:

Искаме положителни перспективи за младите ни хора, научните изследователи, за иноваторите ни. Културата е душата на Европа. Тя е нашата идентичност. Трябва да я пазим и да се гордеем с културното ни наследство, с нашите невероятни европейски творци. Искам да реализирам общи инициативи в тези области извън утъпканите пътеки".

Така еврокомисарят Габриел очерта миналата есен своите амбиции в поверения й ресор. Заместник- председателят на Еврокомисията Маргаритис Схинас също вижда Discover EU като част и от своите приоритети в утвърждаването на европейския начин на живот:

„Ще работя за насърчаване на нашите общи европейски ценности. И да гарантираме, че ЕС работи за всеки, който нарича Европа свой дом. От април тази година 20 000 младежи ще могат да се впуснат в едно незабравимо пътуване за опознаване на ЕС. Те ще станат част от една по-широка неформална и приобщаваща мрежа, която търси отговор на въпроса какво означава да опознаеш нашия континент, неговото богатство, неговото многообразие и солидарност“.

С Картата, която ще получат, младежите ще могат да пътуват с влак. Но за да се гарантира приобщаване в рамките на целия континент, ще могат да се ползват и други видове транспорт - автобуси, фериботи, а по изключение и самолети. За Discover EU Европейският парламент е одобрил бюджет от 25 милиона евро за тази година. За повече информация младите хора нека да следят Европейския младежки портал.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!