Време е за европейски регламент за третиране на отпадъците

Иво Христов
Снимка: БГНЕС


Накъде пътува боклукът в ЕС и в какво се превръщат опасните отпадъци? Тези въпроси възникнаха след като неотдавна италианската полиция арестува в Милано 800 тона боклук, предназначени за  България. Разследването в италианските медии отвежда до мащабна схема за трафик на опасни отпадъци, осъществяван от фирми, свързани с мафията. До 2017 г. европейският боклук се е изнасял основно в Китай, където е изгарян евтино поради отсъствието на екологични стандарти. След въвеждането им Китай отказва да приема италианския боклук и на мафията са налага да търси други дестинации. Случайно или напълно закономерно, при липсата на общ европейски регламент, трафикът е пренасочен към България. На последната сесия на ЕП в Страсбург евродепутатът Иво Христов от групата на „Социалистите и демократите“ алармира за опасността каналите за износ на боклук да се превърнат в удобно трасе и за друг незаконен трафик като наркотиците например. В изказването си Христов акцентира  върху вредното въздействие за живота и здравето на хората, което има нерегламентираното третиране на отпадъците и декларира, че българите не желаят страната им да се превърне в бунището на Европа:

„Затова се обръщам с призив към представителите на ЕК за предложения за контрол върху търговията с отпадъци в ЕС.“

Логично е без общ европейски регламент защитата на интересите на българските граждани да е задача на националното правителство, но евродепутатът Иво Христов е убеден, че :

„Ако имаше европейски разпоредби, както за ядрените отпадъци е въведено правилото, че всяка страна трябва да третира сама собствените си отпадъци, то тогава това щеше да е невъзможно. Сега, когато боклукът е под общите разпоредби, той закономерно се стича към България – изгаря и ние го дишаме.“

Договарянето и приемането на европейски регламент за отпадъците е предизвикателство за новата ЕК, която изведе като свой приоритет „зелените политики“ и планира да задели значителни средства за инвестиции в екологични технологии. Въпреки това евродепутатът Иво Христов е скептичен, че общностният регламент за боклука ще бъде приет лесно:

„Регламентът ще отнеме време. Няма илюзията, че ЕК ще реагира незабавно, но е важно да бъде сезирана от нас, всеки на своето ниво, тъй като имаме порочна политическа логика в това вместо да купуваш реални суровини за ТЕЦ, в нея да гориш боклуци. Това излиза евтино, а същевременно го продаваш на цената на стандартната топлоенергия.“

Част от идеите за отговорно отношение към европейските отпадъци са инвестиции в разработването на технологии, които не замърсяват околната среда и не заплашват здравето на хората. Това е възможно, казва евродепутатът Иво Христов:

„Според мен верният принцип е всяка страна да има грижа за своя боклук, защото така самата тя ще бъде стимулирана да въвежда съответните водещи технологии. Защото ако оставим боклука да циркулира както досега, технологиите са в големите държави, а малките и слаби правителства са в страна като България.“

Дори страните от третия свят разбират, че не е оправдано да подлагат на риск здравето на гражданите си  като изгарят опасните отпадъци без да притежават съответните екологични технологии. Време е ЕС да осъзнае, че дължи тази грижа на европейците и трябва да се опълчи на интересите на мафията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!