Давид Сасоли и Мария Габриел за бъдещето на Западните Балкани

Давид Сасоли, председател на Европейския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС


       Страните от Западните Балкани призоваха Европейския съвет да продължи да подкрепя европейската перспектива за региона, въз основа на изпълнението на критериите за присъединяване и да даде недвусмислено и положително политическо послание за започване на преговори за присъединяване, и предоставяне на статут на кандидат-член. Това се договориха говорителите на парламентите на страните от Западните Балкани по време на среща в Европейския парламент в Брюксел, по покана на председателя, Давид Сасоли. "Ние спешно трябва да дадем нов тласък на процеса на разширяване, чрез постигането на конкретни резултати. Срещата на върха в Загреб се очаква да изиграе ключова роля в това отношение", се казва още в декларацията.

        В свое изявление след края на разговорите, председателят на Европейския парламент, Давид Сасоли коментира:

   „Това е чудесно. Съществува взаимодействие между всички парламенти на страните от Западните Балкани и Европейския парламент. Трябва да се развие възможността за това важно сътрудничество, за един процес на присъединяване на страните от Западните Балкани. Това стратегически е много важно за нашата сигурност, за икономическите и социални въпроси.

    Има много възможности за развитие на позитивно сътрудничество. Днешният ден е много важен за нас, защото се потвърди волята на всички парламенти от Западните Балкани да работят заедно.

    Трябва да се дискутира, но мисля, че процесът може би не е спрял, трябва да се развива. Мисля, че в близките месеци има възможности за започване на процеса на присъединяване на Албания и Северна Македония. Това е много важно.“

       Разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани беше и сред приоритетите на Българското европредседателство. А българският еврокомисар Мария Габриел е сред най-големите поддръжници на процеса. В мандата си като комисар по цифровата икономика тя постави началото на първия цифров диалог с региона, и в настоящата Европейска комисия вече в новия си ресор иновации, научни изследвания, образование и младеж, продължава да работи за иновационната интеграция и партньорството в региона чрез новата Европейска иновационна екосистема, част от програма „Хоризонт Европа“. С предложен бюджет от 100 милиарда евро, тя ще бъде най-амбициозната програма за научни изследвания и иновации в Европейския съюз, съобщи Мария Габриел:

   „Тема, която зададохме преди две години по време на Българското председателство – Западни Балкани, сътрудничество – продължава да стои високо в дневния ред. И сега, Западните Балкани се справят добре с участието в рамките на програмата „Хоризонт 2020“, която е под мое ръководство. Само за четири години, те са получили от 10 млн. евро през 2014 година, 30 млн. евро през 2018 година. Но, разбира се, че имаме нужда от много повече. Най-напред, малките и средни предприятия са гръбнакът на икономиката. Има нужда от нови механизми. Европейският иновационен съвет – искаме това едно гише, където малките и средните предприятия ще имат пряк достъп до финансиране, да се превърне в наша обща история на успеха. Още повече, че в рамките на Европейския иновационен съвет ще има два механизма за финансиране. Един, т.нар.“изследвач“ – от идеята до продукта, и втори – акселератор. Схемата „акселератор“ ще позволи от продукта, от прототипа,  да се заяви и ниша на пазара и да се създава пазар на бъдещето.“