"Конференция за бъдещето на ЕС" - на ход са гражданите

Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Където има желание, има и начин. Вярвам в успеха на конференцията. В противен случай не бих се захванала."

Така зам.-председателят на Европейската комисия Дубравка Шуица описа накратко новата си отговорност - предстоящата двугодишна конференция за бъдещето на Европейския съюз. Тя ще започне по време на европредседателството на Германия през втората половина на тази година и трябва да завърши по време на председателството на Съвета на ЕС на Франция през 2022 г.

Европейският съюз си създаде име на бюрократично чудовище, което много трудно успява да постигне единодушие за провеждането на реформи. Новата Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен си постави амбициозната задача да преодолее това негативно впечатление у европейците. Допитването ще продължи две години, а началото ще бъде дадено на 9 май - 75 години след края на Втората световна война и 70 години след основополагащата се реч на тогавашния френския външен министър Роберт Шуман.

"Готови сме да изслушаме всеки и искаме да преодолеем пропастта между политиците и хората. Ще го направим чрез отворен и прозрачен диалог", заяви зам.-председателят на Европейската комисия Дубравка Шуица, която отговаря за процеса. В края на двугодишната „Конференция за бъдещето на ЕС“ европейските граждани трябва да са сигурни, че гласът им ще бъде чут в Брюксел, категорична е Шуица. Включително и ако бъде поискана промяна на договорите.

Зам.-председателят на еврокомисията Шуица коментира, че досегашните подобни граждански диалози са се проваляли в очите на гражданите, защото са оставали без последици. В Европейския парламент тя посочи, че допитването може да бъде извършвано на различни места, не само в големите градове и може да обхване дори обществени прояви, за да се чуе мнението на повече хора. Което се хареса дори на Зелените, които с в опозиция на либералноконсервативната комисия. "Предложението на Европейската комисия е силно. Знам, че то крие и рискове, защото дебатът ще се води на 24 езика. Защото вероятно няма да успее напълно да излезе от брюкселския балон. Защото вероятно няма да доведе до онези реформи, които очакват европейците от нас. Но съм убеден, че най-лошото би било дори и да не се опитаме", каза по време на дебата в Европейския парламент депутатът Даниел Фройнд.

Подкрепи го и лидерът на социалдемократите Ираче Гарсия Перес, но предупреди, че все още не е ясно, под каква форма ще се проведе конференцията. Даниел Фройнд от Зелените поиска европейците да поемат инициативата за промяна:  "По време на различни кризи - бежанската или евровата - попаднахме в задънена улица, защото интеграцията ни е половинчата. Така че трябва да дадем в ръцете на Европейския съюз нужните инструменти и да го упълномощим, за да може да се изправя срещу предизвикателствата в днешния свят. Нека изземем от ръцете на евроскептиците и популистите дебатът за европейската интеграция и да запретнем ръкави да изградим силна и обединена Европа", заяви евродепутатът от групата на Зелените Даниел Фройнд.

А зам.-председателят на Европейската комисия Дубравка Шуица допълни: "Ако не искаме да продължаваме по същия начин, трябва да чуем всички, включително и евроскептиците."

Всъщност, зад инициативата се крият амбициите на Европейския парламент за по-голямо влияние върху определянето на водещите фигури в европейските институции, след като системата на шпитценкандидатите се провали след евроизборите миналата година. Друг наболял проблем за Европейския съюз е взимането на решения с единодушие, една от причините за неговата тромавост.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!