Гражданите на ЕС единствени в света разполагат с пълен набор от права за защита при пътуване


Гражданите на ЕС единствени в света разполагат с пълен набор от права за защита при пътуване. Това е факт, който се оказва, че е недостатъчно известен. Проучване на Евробарометър показа, че едва 43 % от гражданите, които са пътували със самолет, железопътен транспорт на дълги разстояния, автобус или ферибот през последните 12 месеца, знаят, че са имали специални права. Проучването е от миналата година и в него са участвали близо 30 000 души от цяла Европа. Резултатите предизвикаха Европейската комисия да положи допълнителни усилия, за да бъдат по-добре запознати пътниците с правата си. Темата е актуална и особено важна, според Адина Вълян,  комисар по въпросите на транспорта. 

Адина Вълян, комисар по въпросите на транспорта, заяви: „Мое задължение е да гарантирам, че всички граждани могат да се движат свободно , безопасно и с устойчиво ниво на транспортните дейности и услуги. Трябва да се знае, че Европейският съюз е единственият регион в света, където гражданите разполагат с пълен набор от права, осигуряващи защита по време на пътуване. Тези права обаче трябва да бъдат по-популярни и по-лесни за разбиране и прилагане. Те следва да носят по-голяма правна сигурност за пътниците и транспортния отрасъл“.

Миналата година ЕК публикува специално видео като част от своята кампания за информираност на пътниците:

Ако полетът ви е бил отменен, ако ви е създадено неудобство с отлагане на пътуването, с повреда или загуба на багажа ви , или ако сте със специални потребности за придвижване ЕС е единственото място в света, където гражданите могат да ползват пълен набор от права. Имате право на обезщетение, възстановяване на сума , промяна във времето на пътуване, или настаняване в хотел по време на отлагане или забавяне на пътуването. Не забравяйте да свалите на телефона си приложението , с което да се информирате за правата на пътниците в ЕС!“

Това е призивът във видеото, разпространено и в youtube, а под него е написано, че правилата в ЕС, що се отнася до правата на пътниците са валидни, без значение дали пътуването е със самолет, влак, автобус или кораб. Приложението, пуснато от Еврокомисията, работи на няколко мобилни платформи: Епъл Айфон и АйПад, Гугъл Андроид, РИМ Блекбери и Майкрософт Уиндоус Фоун 7. Приложението е на 22 европейски езика. Комисар Адина Вълян допълва по този повод: "Разчитам и на иновациите и новите технологии, на интелигентни инвестиции в инфраструктурата. А що се отнася до правата на  пътниците Комисията предлага те да бъдат актуализирани".

Правата по принцип се прилагат от доставчиците на транспортни услуги, а отговорни за контрола са националните органи. Различията в практиките между отделните държави обаче затрудняват пътниците и те не винаги са наясно към кого да се обърнат и какво да направят, особено когато пътуванията са трансгранични. Затова Еврокомисията излиза със законодателни предложения, засягащи по-конкретно въздушния и железопътния транспорт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!