България бави процедурата за избор на делегирани прокурори в европейската прокуратура


България бави процедурата за избор на делегирани прокурори в европейската прокуратура. Социалистите отдавна поставиха въпроса за правилата, по които ще става това у нас. Междувременно стана ясно, че европейския главен прокурор Лаура Кьовеши започва разговори с държавите членки за излъчването на делегираните прокурори от всяка една от тях. Според Петър Витанов (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент) по въпроса трябва да има широко обществено обсъждане, а предложенията от българска страна доста се бавят:

Темата е доста чувствителна за българските граждани, доста отдавна трябваше да изготвим и прецизираме критериите, по които делегираните прокурори ще бъдат избирани. Трябва да отговарят на редица етични, морални и професионални изисквания. Да бъдат избирани прозрачно и никой да няма съмнения в тяхната обективност, също така да бъдат еднакво отдалечени от политическите партии, а при нас, знаете, доста  често трите вида власти се сливат.

Тъй като това са хората, които ще разследват корупцията по високите етажи на властта в страните членки от Европейския съюз Витанов смята, че на национално ниво те трябва да се избират от Народното събрание или пък от Висшия съдебен съвет, но категорично не и от правителството:

За тази година бюджетът на европейската прокуратура трябва да бъде отворен и увеличен, а за 2021 година – преразгледан. Това са условията, които Лаура Кьовеши обяви пред депутатите от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, за да заработи поверената й институция още тази година. Напускането на Великобритания обаче отвори сериозна дупка в европейския бюджет, а новата структура допълнително го утежнява обяснява Илхан Кючук Движение за права и свободи – България:

В прокуратурата работят основно хора, които извършват техническа административна работа, но много малка част от тези хора  са заети с истинска правна дейност. Очакват се около 3000 казуса, само след няколко месеца това ще бъде в дневния ред на самата прокуратура, но от друга страна има 4-ма души, които са ангажирани реално с тази работа.

Освен средствата, с които ще разполага пред новата структура се очертават и други затруднения, свързани с натовареността на прокурорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!