Отношенията ЕС - Великобритания след БРЕКЗИТ

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Търговското сътрудничество между Европейския съюз и Великобритания след Брекзит, оказва се ще е един от спорните въпроси, по които разговорите между Брюксел и Лондон не е изключено да продължат дълго време. Започналите вече преговори между двете страни трябва да намерят пресечните точки, за да се постигне взаимно приемливо решение. Още преди същинските разговори по темата, които все още са в начален преговорен процес, главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние даде да се разбере, че Съюзът няма да сключи търговска сделка с Обединеното кралство „на всяка цена“ и допълни:

Готови сме да предложим изключително амбициозно търговско споразумение на Великобритания, но Лондон не може да очаква високо качество достъп до единния пазар, ако не даде гаранции, че конкуренцията ще остане открита и лоялна, свободна и честна.

От своя страна британският преговарящ Дейвид Фрост беше категоричен:

Европейският съюз пропусна една от точките от Brexit, ако смята, че ще запази известен надзор над британските действия.

Великобритания вече обвини Европейския съюз в това, че и предлага неизгодна търговска сделка, която според Лондон е по - лоша от предлаганите споразумения на Съединените щати, Япония и Канада. Обединеното кралство дори се закани, че ако до четири месеца не бъде отбелязан напредък в преговорите, те ще бъдат напуснати от британска страна. На свой ред европейският преговарящ Мишел Барние коментира:

Великобритания ще бъде третият най-голям търговски партньор на ЕС, почти 10 пъти по-голям от Канада, но в същото време Канада е на 5000 километра. Ясно е, че правилата не могат да бъдат същите.

Според експерта по европейски въпроси от Брюксел - Сам Уилкин обаче: 

Канада ще бъде най-близкият модел сред съществуващите търговски сделки на ЕС. Това в момента изглежда онова, което Обединеното кралство ще се опита да преследва.

По данни на Европейската комисия през 2018 година вносът на Европейския съюз от Обединеното кралство се изчислява на 197 милиарда евро. За сравнение - за съшия период вносът от Канада, Япония и Южна Корея е на стойност 125 милиарда евро. Посочвайки исканията на Европейския съюз към Великобритания анализатори коментират, че Брюксел иска от Лондон гаранции, че след края на преходния период в края на тази година, от началото на 2021 Великобритания няма да предприема нелоялни практики, влияещи негативно на единния европейски пазар. Коментарът на председателя на Европейската комисия - Урсула Фон Дер Лайен: 

Споразуменията за свободна търговия трябва да заменят несигурността с надеждни  правила и да са от полза за хората. Защото те не просто увеличават двустранния обмен на стоки, услуги, хора и идеи. Те повишават стандартите по широк кръг въпроси, от трудовите права до околната среда.  Това е и амбицията ни за нашето споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство, отбеляза преди началото на преговорите председателят на Еврокомисията Урсула Фон Дер Лайен и даде да се разбере, че постигането на сделка е от съществено значение и за двете страни. А дали Брюксел и Лондон ще запазят приятелството си и ще изгладят противоречията по между си в областта на търговията предстои да разберем. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!